Na Googleu je prije tri godine, u jeku pandemije koronavirusa i lockdowna, drastično porasla pretraga pojma "japandi", a podaci pokazuju da interes za ovim minimalističkim stilom uređenja interijera i dalje ne jenjava, već raste. Radi se o kombinaciji japanskog i skandinavskog stila uređenja interijera, koji karakteriziraju umirujuća estetika i ručno izrađeni predmeti.

Iako stil djeluje svježe i novo, ova fuzija dvaju stilova zapravo datira u 1860-e. Naime, estetika vuče korijene od Williama Carstensena, danskog pomorca koji je posjetio Japan kada se ta zemlja otvorila nakon dva stoljeća izolacije. Njegova knjiga "Glavni grad Japana i Japanci" potaknula je danske dizajnere da putuju u Japan, gdje su otkrili da se jednostavnost i prirodne ljepote cijene u objema kulturama.

Dizajneri interijera pronašli su nove zajedničke značajke stilova, prvenstveno u sklonosti neutralnim tonovima, prirodnim materijalima i minimalističkom dekoru.

I skandinavski i japanski dizajn stavljaju imperativ na prirodu, ne samo korištenjem boja poput svijetlosmeđe, žutosmeđe ili nježno bijele, već i materijala kao što su lan i drvo kojima se postiže umirujuća atmosfera.

Cilj japandi estetike jest stvoriti nešto suptilno uređen i elegantan prostor bez osjećaja praznine, u kojem se možete osjećati opušteno. Ta se ravnoteža postiže implementiranjem stila zasnovanog na dva principa dizajna, danskog i norveškog hyggea, termina koji se odnosi na osjećaj udobnosti i topline te japanskog wabi-sabi koncepta o prihvaćanju nesavršenosti.

Prije svega, važno je ukloniti nered, no sređivanje doma ne tretirajte kao zadaću, već uživajte u njemu i iskoristite priliku da razmislite usrećuju li vas stvari koje vas okružuju. Japandi estetika voli ručno izrađene predmete, bilo da se radi o namještaju ili svjetlosnim skulpturama. 

Kako kažu dizajneri interijera, ljepota japandija je u tome što ne postoje strogi kriteriji koje treba slijediti. Svaka interpretacija stila je drugačija, a važan je kriterij dodavanje predmeta i elemenata koje ste sami odabrali.