U 2024. godini veselimo se brojnim novitetima kada su novi trendovi u pitanju. Kao i za sve ostalo, tako i dizajn interijera ove godine očekuju preokreti, a jedva ih čekaju proučiti svi oni koji se upravo u nadolazećim mjesecima planiraju baviti renovacijom svojih domova.

Internet već vrvi savjetima i idejama za uređenje, a čini se da ćemo ove godine svjedočiti nekonvecionalnim bojama, kombiniranom pristupu dizajnu iz različitih razdoblja, povratku romantizmu, floralnim momentima i tonovima dragulja.

Ipak, još jedna stvar posebno se cijeni - bogatstvo polica za knjige.

Riječ je o još jednom trendu koji stiže s TikTok-a, poznat je pod imenom 'bookshelf wealth', a do sada je pojam prikupio gotovo dva milijuna pregleda.

@houseofhive Bookshelf Wealth, what it is and how to achieve it #greenscreen#bookshelfwealth#interiordesign#designtok#2024designtrends♬ original sound - House of Hive Design Co

Kailee Blalock, dizajnerica interijera iz San Diega koja je prošli mjesec objavila vodič s uputama za rastući trend (s 1,3 milijuna pregleda na TikToku i u porastu), objašnjava da, kako biste postigli 'bookshelf wealth', trebate cijeniti čin sakupljanja i okružiti se stvarima koje ispunjavaju dušu.

To znači da ćete, osim što ste strastveni čitatelji, htjeti obratiti posebnu pozornost na dodatne artikle koje spremate na svoje police - keramiku, fotografije, svijeće i sve druge razne drangulije - i osigurati da reflektiraju vaše hobije ili interese. Trik je u tome da prostoriju dizajnirate tako da izgleda namjerno uređeno, a ne kaotično i pretrpano.

'Bookshelf wealth' govori o autentičnosti, a ne toliko o stilu za stvaranje specifičnog izgleda. Radi se o spajanju stvari koje volite, koje vas inspiriraju, a ima više veze s tim kako želite živjeti u svom domu i onime čime želite biti okruženi.

Donosimo pet savjeta za uvođenje popularnog trenda u svoja četiri zida. 

Birajte ormar za knjige, a ne police na zidu

Upravo takve komode ostvaruju umjetnički dojam prostora te daju punoću i estetiku koju propagira 'bookshelf wealth' trend. Naravno, nećete pogriješiti ni s jednostavnijim policama. Na kraju dana, ne podržava svaki prostor tako veliku investiciju.

Bookshelf Wealth trend za 2024
Shutterstock 

Pripazite da izbjegnete natrpanost

Veoma je lako nagomilati stvari - teže ih se riješiti. Ipak, nemojte se bojati odvojiti se od onih predmeta koji čine vaš dom natrpanim. Savjet plus - bolje na policama nagomilati više knjiga, nego 'nepotrebnih stvari'.

Bookshelf Wealth trend za 2024
Shutterstock 

Raznovrsno slažite svoje knjige

Nakon što se suzili izbor stvari i knjiga, pokušajte ih slagati na inovativan način. Ne moraju sve biti okomiti, a ni vodoravne. Slažite iz dijagonalno, naslonite na neke druge predmete, dodajte biljku između njih... Mogućnosti je mnogo.

Bookshelf Wealth trend za 2024
Shutterstock 

Igrajte se uzorcima

Ovaj trend temelji se na miksanju boja, tekstura, uzoraka, knjiga i kolekcionarskih predmeta. Teško da u ovome segmentu možete pogriješiti ili pretjerati pa čak ni kada su u pitanju zidne tapete. 

Bookshelf Wealth trend za 2024
Shutterstock 

Ne mora svaka knjiga biti na polici

Poslažite svoje predmete po ostatku prostorije - ne mora svaki od njih uredno imati mjesto na svojoj polici. Prigrlite 'razbarušenu prirodu' trenda.

Bookshelf Wealth trend za 2024
Shutterstock