Važnost oplemenjivanja interijera biljkama ne gubi na važnosti. Jer biljke, ne samo da prostor čine estetski atraktivnim već mu pružaju i novu dimenziju, zahvaljujući oblicima i nijansama lisnatih ukrasa. Biljke u prostoru doprinose kreiranju stila uređenja interijera, utječu na atmosferu, a za podsjetiti je kako biljke imaju pozitivan utjecaj na naše zdravlje, pospješuju našu kreativnost, pamćenje i raspoloženje. Ako još niste i ne znate kako oplemeniti i vaš životni i radni prostor zelenim sobnim biljkama, donosimo savjete.

Interijeri i biljke
Pexels / Isabel Araújo 


Proučite prostor

Prvi korak u unošenju biljaka u vaš životni i radni prostor je analiza prostora i razumijevanje položaja, oblika i funkcije prostorije u koju želite useliti zelenu biljku. Prošećite prostorijom i pogledajte prostor iz različitih perspektiva, proučite koliko prostorija ima dnevnog svjetla, imate li površinu na kojoj bi željena biljka došla do izražaja te se skladno povezala s prostorom.

Interijeri i biljke
Pexels / Charlotte May 

Odabir biljaka

U skladu s prostorom, razmislite koje i koliko velike biljke želite unijeti u vaš dom. Proučite detalje o pojedinoj biljci vezane uz smještaj i njegu, vizualizirajte kako bi ta biljka izgledala u vašem prostoru.

Interijeri i biljke
Pexeles / Maria Orlova 

Bez pretjerivanja

Često se dogodi da kupnjom prve biljke se rodi potreba da ih što više i što raznolikijih unesemo u naš životni prostor. Savjet je da svaku novu biljku odaberete s razlogom i da znate točno mjesto na koje ćete je useliti. Sve u skladu s potrebama biljke i estetikom prostora.

pexels-charlotte-may-5824489.jpg
Pexels / Charlotte May 

Riječ, dvije o velikim biljkama

Velike biljke mora biti u skladu s prostorom, estetikom i atmosferom koju želite oblikovati odabirom upravo te biljke. Savršene su za minimalističke interijere u kojima želite naglasiti određeni dio dizajna, ali ne s namjerom pretrpavanja prostora. Osim odabira zdrave i veličinom prikladne biljke, pažnju posvetite i odabiru tegle, posude. Osim što mora odgovarati dizajnu vašeg prostora mora biti prikladna samoj biljci.

Interijeri i biljke
Pexels / Ksenia Chernaya 

I male biljke su vrijedne pažnje

Male biljke lijepo izgledaju u interijerima. Zbog svoje svestranosti i često jednostavnog održavanja savršene su za gotovo svaki prostor u kući. Kaktusi, zračne biljke, aloja, pilea ili kineski dolar, su neke od najomiljenijih.

Interijeri i biljke
Pexels / Skylar Kang