Svjetlost, more, izbijeljene bijele kuće naslonjene na litice svijetlih boja ili opušteni interijeri, bujna vegetacija, kontrastna estetika boja i materijala, glavne su karakteristike mnogih fotografija u kojima svakodnevno uživamo na društvenim mrežama. Sve je to dio doživljaja mediteranskog stila, koji već na prvi doživlja kao da šalje pozivnicu za bijeg od svakodnevice, u dimenziju gdje se sve može opisati kao praznik za oči.

Mediteranski stil je mješavina tradicionalnih estetskih odlika mediteranskih domova s ​​modernim prizvukom u kojem dominira povezanost života u zatvorenom i otvorenom prostoru, tip gradnje inspiriran španjolskom, grčkom i talijanskom arhitekturom ali i životnim stilom.

Posebnost ovog stila temelji se na korištenju prirodnih materijala te u stilu završne obrade, jer važno je postići jednostavan, minimalistički pristup uređenju prožet kulturom življenja. Ključna značajka dizajna u ovom stilu je korištenje prirodnih materijala za namještaj i ukrasne predmete kao što su ratan, pruće, slama, konop, juta, lan, pamuk i vuna.

Interijer mediteranskog doma definiran je svojom jednostavnošću i nenametljivom atmosferom. Ovaj koncept dizajna slavi minimalistički stil sadržavajući bezvremensku arhitekturu i finu izradu. Organski oblici, poput lukova, koriste se iu strukturnom dizajnu i dizajnu namještaja za stvaranje opuštene i umirujuće atmosfere. 

Mediteranske palete boja odražavaju nijanse koje se nalaze u okruženju, od plavih i zelenih oceana do toplih žutih i zlatnih tonova sunca. Prilikom odabira glavnih boja ali i estetskih detalja za ovaj stil odaberite jednu od sljedećih tema: topla i klasična ili svijetla i bijela. Obje palete boja nadopunjuju drvo, kamen i druge prirodne teksture koje se koriste u mediteranskim interijerima. Paleta boja trebala bi biti skromna i puna nijansi bež, bijele, smeđe i boje terakote.

Mediteranski interijer koristi isključivo prirodne teksture i materijale u cijelom prostoru. Patinasti izgled vrlo je bitan u postizanju mediteranske tematike. Dopustite prirodnim nesavršenostima na zidovima da se vide kako biste dodali teksturu. Izložene grede, zidovi od prirodnog kamena i podovi od pločica ili tvrdog drveta stvaraju savršenu atmosferu za ovaj stil interijera.

Važan element u mediteranskom dizajnu je brisanje granica između unutarnjeg i vanjskog prostora. Mediteranski domovi imaju za cilj povezati se s vanjskim prostorom kroz balkone, dvorišta i terase kako bi uživali u prekrasnom vremenu i pogledu. Ovi vanjski prostori dizajnirani su da budu ugodni, ali inspirativni da traju godinama.

Mediteranski stil dizajna jedinstven je i odiše laganim, minimalističkim pristupom uređenju. Njegova popularnost i utjecaj na različite aspekte dizajna interijera čine ga jednim od omiljenih stilova.