Ove su se godine putovanja ponovno vratila u punom sjaju nakon nekoliko čudnih, pandemijskih godina koje su pomalo odgodile sva veselja koja donose uzbuđenje posjete novim lokacijama i uživanje u njihovim ljepotama.

Mnoge zemlje koje su osjetno patile zbog neostatka turizma ponovno se vraćaju na stari put, dok su neke nove dobile priliku pokazati svoje, dotad možda, neistražene kutke.

Pravi ljubitelji putovanja već uveliko planiraju svoje odmore u nadolazećoj 2024. godini, a za sve one koji ne znaju koju destinaciju posjetiti, Google je i ove godine objavio 'Year in Search' analizu koja pokazuje što su korisnici najviše pretraživali u proteklih 12 mjeseci.

Upravo tamo možemo vidjeti i koje su zemlje odnijele titulu najpopularnijih u 2023. kada je riječ o putovanjima. 

1. Grčka

Na prvom se mjestu Googleovih pretraživanja našla upravo Grčka, nimalo iznenađujuće uz svoje prekrasne otoke, divnu prirodu, kulturno naslijeđe, antičku povijest, bajkovite plaže i pristupačne cijene.

Grčka
Shutterstock 

2. Španjolska

Jedna od omiljenijih europskih ljetnih destinacija koja i u hladnim mjesecima nudi sve što je potrebno za duga putovanja, ali i vikend getaway.

Španjolska
Shutterstock 

3. Italija

Koliko god je puta posjetili, nikada je nećete u potpunosti istražiti. Svaki njezin kutak skriva jedinstvene priče, od urbanijeg sjevera, do 'divljeg' juga, romantičnih gradova i, naravno, jedne od najboljih kuhinja.

Italija
Shutterstock 

4. Portugal

U posljednjih je nekoliko godina posebno porasla potražnja za putovanja u Portugal, posebno njegov glavni grad Lisabon. Tu je i Porto koji drži svoje mjesto, a i naravno, Cabo da Roca kao najzapadnija točka Europe.

Portugal
Shutterstock 

5. Hrvatska

Posebno lijepa vijest za Lijepu Našu koja već godinama postepeno gradi reputaciju europske vrhunske lokacije za putovanja. Malo je reći da ima sve ljepote, a osim omiljenog ljetnog odmora, trenutno nudi i jedan od najljepših adventa.

Hrvatska
Shutterstock 

6. Cipar

Otok između Grčke, Turske i Lebanona pravo je mjesto križanja kultura, a to je upravo ono što brojne posjetitelje diljem svijeta neće tako skoro prestati privlačiti.

Cipar
Shutterstock 

7. Tajland

Iako je Europa zauzela najviše pozicija na listi, Tajland je kao istočna hit destinacija već godinama nosi titulu jenog od najomiljenijeg egzotičnog putovanja.

Tajland
Shutterstock 

8. Egipat

Zemlja s takvom povijesti apsolutno zasluženo stoji na listi najpopularnijih destinacija 2023. godine. 

Egipat
Shutterstock 

9. Malta

Još jedan europski otok koji sve više privlači strane posjetitelje, što svojom povijesti, što činjenicom da su upravo tamo snimani neki od najvećih televizijskih hitova kao što su 'Gladijator', 'Igra prijestolja' ili 'Troja'.

Malta
Shutterstock 

10. Maroko 

U rujnu ove godine Maroko je pogodio snažan potres čije su posljedice bile razorne. Zemlja se i dalje oporavlja, ali odaziv putnika svejedno je bio snažan te su i dalje bili ohrabreni posjetiti zemlju koja je pravi dragulj boja, prizora te povijesne i kulturne ljepote.

Maroko
Shutterstock