Knjižnice, zaista posebna mjesta koja sa sobom nose specifičan šarm i energiju, nudeći nepresušno bogatstvo i znanje svakome tko ih posjeti.

Mogu biti povijesni raj dok stoje na reliktima prošlih vremena, ali upravo zato i savršen pogled u budućnost. Legendarni argentinski pisac Jorge Luis Borges jednom je rekao kako zamišlja da raj pomalo nalikuje knjižnici, a osim što su izvori znanja, kriju divne arhitekture.

Ne morate biti ljubitelji istraživanja knjiga da biste posjetili knjižnicu. One same po sebi imaju veliki kulturološki značaj. Donosimo vam pet najljepših knjižnica Europe u koje se isplati ući.

BIBLIOTEKA SAMOSTANA STRAHOV, PRAG 

U glavnom gradu Češke nalazi se jedna od najbolje očuvanih knjižnica Europe. Nevjerojatna je činjenica da čuva 200.000 rijetkih izdanja od kojih su mnoga pisana prije 1500 godina. Teško je ne spomenuti i divne barokne freske koje joj daju veličanstven izgled.

KNJIŽNICA KRALJEVSKOG SAMOSTANA ESCORIAL, SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Smještena 45 kilometara od Madrida, ova je knjižnica najveća renesansna zgrada na svijetu. Sadrži preko 40 tisuća knjiga i dokumenata, a dao ju je sagraditi Filip II. koji je u nju postavio i globuse, karte te materijale za proučavanje astronomije.

KNJIŽNICA SV. GENOVEVE, PARIZ

Pariška knjižnica izgrađena je u 19. stoljeću, a zbog svog posebnog izgleda, našla se i u nagrađivanom filmu Martina Scorsesea, 'Hugo'. Njezina poznata čitaonica napravljena je od željeza i stakla, a arhitekt Henri Labrouste zamislio ju je kao funkcionalan prostor stvoren za učenje i promišljanje.

KNJIŽNICA OPATIJE ADMONT, ADMONT

Riječ je o najvećoj samostanskoj knjižnici na svijetu koja je smještena u benediktinskom samostanu na rijeci Enns. Kažu da je pravo remek djelo bakorne umjetnosti, a najveće su joj blago više od 1400 rukopisa koji datiraju iz 8. stoljeća i i više od 900 inkunabula.

BIBLIOTECA DO CONVENTO DE MARFA, MARFA

Sagradio ju je arhitekt Manuel Caetano se Souse kako bi se koristila kao muzej, a datira u 18. stoljeće. U svom gotičkom šarmu, knjižnica u Portugalu nudi preko 36 tisuća knjiga uvezanih u kožu, a možete vidjeti i pokojeg šišmiša koji kontroliraju sve insekte koji bi mogli oštetiti krhke stare knjige.