Kao što smo u 2024. godinu ušli s mnogo novih, i više nego zanimljivih modnih trendova, jasno je je da se ista stvar dogodila i u beauty svijetu. Iz sezone u sezonu čekaju nas neki noviteti koje objeručke prigrlimo ili jedva čekamo da prođu, a to će se sigurno sada dogoditi i s povratkom plave boje.

Da, dobro ste pročitali, jarko plavo sjenilo ponovno se vraća u modu, a još su ga mjesecima unatrag najavile Hailey Bieber, Kendall Jenner i Selena Gomez sa svojim plavim sjenilima, kao i Zendaya noseći plavu manikuru.

Plava boja u makeupu trend za 2024
Instagram (@haileybieber) 

Plava boja u makeupu trend za 2024
Instagram (@kendalljenner) 

Ove su it djevojke započinjale nešto što je tek sada eksplodiralo te se čini da plave neće nedostajati u nadolazećim mjesecima. Ali nisu samo one. Versace, Jil Sander, AZ Factory, Pierre Cardin, Etro pokazali su plavi makeup na svojim revijama, od hladnih metalik tonova 90-ih to do dubokih plavih eyelinera.

Sudeći prema predviđanjima s Pinteresta, potraga za terminom 'blue eyeshadow aesthetic' porasla je za 65 posto, 'fun blue nails' za 260 posto, a 'aqua makeup looks' za 100 posto. Dakle, lako je zaključiti da će i TikTok biti prepun azurnih nijansi, a to govori i činjenica da pojam #blueeyeshadow trenutno ima 266.3 milijuna pregleda, a #bluemascara 131.5 milijuna.

Plava boja u makeupu trend za 2024
Instagram (@evangelinemolly) 

Plavi makeup trend
Instagram (@aliucaryilmaz) 

Plava boja makeup trend 2024
Instagram (@jamesmolloymakeupartist) 

Plava boja u makeupu oduvijek je bila kultna, a svako razdoblje nosilo je neko njezino drugačije izdanje. Mnogi će reći da jarko plavo sjenilo pripada originalnoj Barbie iz 1959. godine. 'Cleopatra' Elizabeth Taylor i 'Marilyn Monroe' Andyja Warhola definirale su izgled u 60-ima, Liza Minelli i Twiggy donijele su svoju verziju u 70-ima, Grace Jones i princeza Diana u 80-ima. U 2024. godini, inspiracija se ponovno povlači iz prošlosti, točnije iz 90-ih kada su glavnu riječ vodili supermodeli te pop zvijezde iz ranih Y2K.

Donosimo pet savjeta kako na poseban način nositi plava sjenila u 2024. godini.

Hladni tonovi 2000-ih

Nježni tonovi koji lagano prelaze u pastelne nijanse, sivkasti, metalik odsjaj, i 'frosti' dojam makeupa. Definitivno podsjeća na supermodele 90-ih, a riječ je o stilu koji su prigrlile poznate djevojke kao Iris Law i Lily-Rose Depp.

Plavo sjenilo u trendu za 2024
Instagram (@kirinrider) 

Istaknuti smokey

Zamijenite svoj klasični smeđi, crni ili sivi smokey eyes s plavim nijansama za promjenu koja će vas svakako istaknuti iz mase i pomoći da izađete iz zome komfora klasičnog makeupa kojeg je najlakše nositi. 

Plava boja makeup trend 2024
Instagram (@glammakeupbyamina) 

Jarke linije

Kada je riječ o statement makeupu, ovo je prava definicija pojma. Istaknute eyeliner linije, točkice, crte ili drugi geometrijski odabiri stvaraju eklektična izdanja koja, jasno, nisu za svakodnevne prilike, ali posebno nadograđuju te jedinstvene trenutke makeupom za pamćenje.

Plavi makeup trend 2024
Instagram (@katiejanehughes) 

More u očima

Svjetlija plava boja rasprostranjena na cijele kapke savršeno se slaže s nježnim tonovima kože, kao i smeđim očima, a uz nju dovoljna je samo maskara za lagano isticanje obruba očiju i nježni, pastelni makeup. 

Plava boja makeup trend 2024
Instagram (@alexandraafrench) 

Plava maskara 

Nju se savjetuje koristiti u trenucima kada ne nosite plavo sjenilo jer će se trepavice izgubiti u jednakim nijansama. Odlično se slaže uz zlatne ili smeđe nijanse sjenila, kao i uz jednostavnu tuš liniju. 

Plavi trend u makeupu 2024
Instagram (@manthony783)