Kada su parfemi u pitanju, svi već znamo da ih laički najčešće dijelimo na one ljetne i zimske, točnije one prilagođene toplom, kao i hladnom razdoblju u godini.

Parfem hlapi brže po toplom vremenu, zbog čega njegove gornje i srednje note mirišu intenzivnije. Nasuprot tome, miris sporije isparava po hladnom vremenu - to znači da ostaje bliže koži i stoga miriše suptilnije. Samim time, drugačije su note mirisa ovisno o godišnjem dobu - svjetlije note, primjerice citrusi i cvijeće, bolje odgovaraju ljetu, dok hladno vrijeme zahtijeva slađe mirise. Oni su često gurmanski, parfemi s 'jestivim' mirisnim notama.

Ipak, za jedan tip parfema često kažemo da je bezvremenski, kao i da se svestrano prilagođava situacijama. Riječ je o puderastim parfemima.

Ovi parfemi koji ne izlaze iz mode veoma su nosivi, a na koži ostavljaju kremasti i baršunasti osjećaj. Istovremeno su veoma zaigrani, ali i senzualni, dugo ostaju na koži, a opet su prozračni. Njihov ključni sastojak je iris koji daje specifičan miris, točnije korijen irisa, a legenda kaže da je to otkrila Katarina de’ Medici kada je prah irisa dodavala svojim proizvodima za njegu kože.

U nastavku vam donosimo deset puderastih parfema koji ne pitaju za trendove ili godišnje doba i s kojima nećete pogriješiti u odabiru univerzalnog mirisa. 

Chloé - Chloé

Ovaj puderasti miris sa cvjetnim prizvukom savršen je za svaki dan, a radi se o veoma ženstvenom, čistom i prozračnom parfemu koji veoma lako postaje svačiji zaštitni znak. 

Chloé - Chloé
Chloe 

Prada - Paradoxe

Slatki miris cvjetne snage - ovo je pravi opis za ovaj Pradin parfem. Zbog svog mošusnog traga mogao bi se svidjeti i onima koji inače nisu ljubitelji slatkastih nota.

Prada - Paradoxe
prada 

Hermès - Twilly d'Hermès

Jedan od parfema koji osjetite na koži i nakon tuširanja. Ovaj izazovan cvjetni miris isprepleten je intenzivnim đumbirom i senzualnom tuberozom, a inspiriran je slavnim svilenim maramama kuće Hermès.

Hermès - Twilly d'Hermès
Hermès 

Kenzo - Flower

Čisti i neobični miris inspiriran je ljepotom i krhkošću sjemenki maka, što se odražava i na jedinstveni oblik boce. Aroma povezuje prirodu sa životom u velikom gradu i nadahnjuje svojom romantičnom stranom.

Kenzo - Flower
Kenzo 

Chanel - No 19 

Ovaj je parfem prije svega jedan interesantni, mračni i nekonvencionalni buket cvijeća koji će definitivno oduševiti one s profinjenijim ukusom. Interesantan parfem u svojim srednjim notama sadrži ljiljane, narcise, jasmin i ruže zbog čega je postojan i dugotrajan na koži. 

Chanel - No 19
Chanel 

Guerlain - Shalimar

Jedan je od najpoznatijih i najpoželjnijih orijentalnih parfema. Njegova kombinacija citrusnih nota, vanilije i egzotičnih začina stvorila je mirisnu simfoniju koja oduševljava generacije sa svojom senzualnošću i profinjenošću. 

Guerlain - Shalimar
Guerlain 

Narciso Rodriguez - Pure Musc For Her

Luksuzan, profinjen, atraktivan i senzualan ženski parfem. U srcu ovog sofisticiranog, očaravajućeg i zavodljivog parfema su cvjetne note, dok se osnova parfema sastoji od nota kašmira. 

Narciso Rodriguez - Pure Musc For Her
Narciso Rodriguez 

Prada - Candy

Orijentalni, gurmanski miris koji kombinira opijajuće note bijelog mošusa, toplog benzoina i neodoljive karamele. Utjelovljuje oštroumnost, slobodni duh i iskrenost, a dolazi u bočici koja je odvažna i nekonvencionalna.

Prada - Candy
prada 

Prada - Infusion d'Iris

Parfemska voda Infusion d'Iris sadrži elegantnu osobnost irisa u cvjetnom drvenastom mirisu. Elegantni iris uronjen je u prepoznatljivu otopinu mošusa i citrusa koja stvara opojni, obavijajući miris kože. Luksuzna bočica Infusion d’Iris istaknuta je u zelenoj nijansi, evocirajući fuziju prepoznatljivog sastojka u mirisu. 

Prada - Infusion d'Iris
prada 

Marc Jacobs - Perfect

Osvaja na prvi miris zahvaljujući aromi prženih badema, notama narcisa u kombinaciji s opojnim noćnim jasminom, što u kompoziciju unosi senzualnost i eleganciju. Sve je zaokruženo ugodnim baršunastim notama sandalovine. Miris koji, kako notama tako i izgledom bočice, nastavlja privlačiti te pričati priču o samosvjesnoj ženi.

Marc Jacobs - Perfect
Marc Jacobs