Njegovana koža, sjajna kosa i šarm karakteristike su svake Parižanke. Tu su, naravno, i njihov neprevaziđeni modni stil te nezaobilazni dobri parfemi koji ostavljaju traga gdje god se pojavile. 

Parfemi su vrlo osobna stvar, no u slučaju Francuskinja oni su i stvar kulture koja se prenosi s koljena na koljeno. Grad svjetlosti iznjedrio je nekoliko upečatljivih, nezaboravnih mirisa poput Chanela br.5, kojeg slobodno možemo proglasiti najpoznatijim mirisom na svijetu.

Njime započinjemo našu listu top 6 parfema koje je svaka Francuskinja imala barem jednom u životu.

Chanel No. 5 (1921.)

Kada spomenemo kultni parfem Chanela, pomislimo na ultra ženstvenost, ali i na slavnu Marilyn Monroe koja je svojevremeno izjavila da prakticira odlazak u krevet gola i sa samo nekoliko kapi dotičnog mirisa.

Chanel No. 5
Chanel 

Cacharel - Anaïs Anaïs (1978.)

Iako se Nina Ricci potrudila da L'Air du Temps postane prvi parfem koji se povezuje s mladom djevojkom, nema mlade Francuskinje koja barem jednom nije pomirisala Cacharelov Anaïs Anaïs. Miris svježe ubranog cvijeća karakterizira ovaj miris koji ima aromu svježih, prozračnih latica naranče i intenzivan miris zumbula u visokim notama, dok srce parfema miriše na slatku ružu, bijeli ljiljan i jasmin. Baza se sastoji od ambera i ugodne sandalovine s notama tamjana.

Cacharel - Anaïs Anaïs
Cacharel 

Guerlain - Shalimar (1925.)

Ovo je parfem koji su obožavale majke svih chic Francuskinja. Inspiriran ljubavnom pričom Shah Shahjahana i njegove supruge Mumtaz Mahal, miris je dobio ime po Mumtazinom omiljenom vrtu 'Gardens of Shalimar'. Miris uključuje note limuna, bergamota, jasmina, ruže, vanilije, irisa, tamjana i ambre. Za ovaj parfem, koji se smatra najviše francuskim, često se kaže da podsjeća na težak, opor miris starih kazališta, a kada ga nosite, za sobom ostavljate trag kao da ste izašli iz opere.

Guerlain - Shalimar
Guerlain 

Yves Saint Laurent  - Opium (1977.)

Yves je iza sebe ostavio ne samo odličnu modu, već i parfem Opium koji je u to vrijeme imao iznimno hipnotičan učinak na svijet mode i ostatak svijeta jer je sadržavao voćne note koje nitko prije nije koristio. Ovaj intenzivan, snažan miris promovira se kao olfaktivni skandal koji će pokazati vaše pravo lice. Gornje note ovog orijentalnog parfema su korijander, šljiva, mandarina, papar, jasmin, indijski lovor i bergamot. Srednje note su karanfil, sandalovina, pačuli, cimet, breskva, đurđica i ruža dok su donje note mošus, kokos, vanilija, vetiver, tamjan, cedar i amber.

YSL - Opium
Fragrantica 

Kenzo - Flower by Kenzo (2000.)

Još jedan orijentalni miris koji je dosta jak, najviše podsjeća na kompaktni puder, ali smatra se klasikom i jednim od najprodavanijih u Francuskoj i svijetu. Puderast cvjetni parfem baziran je na tri osnovne note. Cvjetnu notu čine energična ljubičica, nježni bijeli glog i bugarska ruža, puderastu notu slatka vanilija, s nježnim dodirom drvenastih nota.

Kenzo - Flower
Kenzo 

Chanel - Coco Mademoiselle (2001.)

Još jedan kultni Chanelov parfem koji je svaka Francuskinja koristila barem jednom u životu. Ovaj misteriozni miris je vrlo šik, elegantan i voćni. Parfem se otvara svijetlom narančom i bergamotom. Srce je bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza dok je baza pačuli, vetiver, mahune tonke, vanilija i bijeli mošus.

Chanel - Coco Mademoiselle
Chanel 

 Izvor: Elle.rs