Znate li da je prošlo je 40 godina otkako je Marc Jacobs osnovao svoj modni brend? A kako najbolje to i obilježiti nego prisjećanjem na neke od najuspješnijih i omiljenih kampanja, te modnom revijom kojoj su svjedočili samo odabrani.

Revija održana prije nekoliko dana u Park Avenue Armory u New Yorku, u sklopu Tjednu mode u New York, ugostila je imena kao što Chloë Sevigny, Sofia Coppola, Dakota Fanning, Debbie Harry, a dok je modni svijet očekivao kolekciju kojom će veliki dizajner odati počast svojim nekadašnjim kreacijama, Marc Jacobs je iznenadio. Predstavio je kolekciju koju je opisao riječima: “Moja ljubav prema običnom mjestu stalna je i značajna doživotna stvar. Kroz neizostavnu leću vremena, moja čaša ostaje puna čuđenja i refleksije. Ispitujući nezaboravno i svakodnevno, apstrahiramo i preuveličavamo svoju želju da izrazimo nešto naivno i elegantno”.

Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 


Minimalistički uređena pista s maksimalističkim komadima stola i stolica bila je modnim igralištem za modele koje su estetikom izgledale kao lutke. Estetika tajnice iz šezdesetih, tromp l’oeil broševi, oblikovane jakne, naglašeni džemperi i sive suknje koje se nose uz Mary Janes cipele, doza grungea... Jacobs je pokazao predimenzionirane siluete i pretjerane proporcije, stvarajući iluziju da su modeli papirnate lutke. Manekenke su hodale ispod ogromne skulpture sklopivog stola i stolica umjetnika Roberta Therriena noseći kosu s izuzetno naglašenim volumenom i ekstra duge trepavice.

Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 
Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 

Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 


Vizažistica Diane Kendal, koja je oblikovala izgled dive Diane Ross za YSL, te izgled Jeremyja Allena Whitea za viralnu kampanju za Calvin Klein, je oblikovala je make up izgled modela na reviji inspiriran šezdesetim godinama, izgledom djevojaka iz grupe Supremes: “Marc je želio ponovno stvoriti ljepotu Diane Ross iz 60-i, ali napravili smo uvrnutiju verziju.” Ona je za realizaciju ideje naglašenih očiju posegnula za elementima uz pomoć kojih je postigla odličan efekt - nanijela je olovku samo na gornju liniju trepavica, a zatim zalijepila umjetne trepavice premazane crnim lakom za nokte, koji je očima dao "gustoću i super paučast izgled".


Naslanjajući se na modnu vibru 60-ih, ona je odabrala i super mat ten: "Važno je da koža bude hidratizirana, tako da kada stavimo podlogu i puder, dobijemo stvarno prekrasnu pokrivenost koja ne izgleda suho", ističe slavna vizažistica. Ostatak lica bio je oblikovan tamnosmeđim konturama i bijelim highlighterom.

Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 

Marc Jacobs 2024
Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia 

Kosa na reviji je priča za sebe, jer za puni dojam je bilo pptrebno pripremiti čak 108 voluminoznih perika, u rasponu od bakrene do tamno smeđe do blond nijanse Sharon Tate, a kreirao ih je stilist za kosu Duffy: “Iz perspektive ljepote, Marc je želio ovu ideju viška. Oblik je jednostavan, ali sugestija je disko atmosfera kasnih 60-ih i ranih 70-ih, a to su Supremes." Naravno, sve uz korištenje velikih količina laka za kosu.

Duffy potpisuje styling kose za brendove kao što su Marc Jacobs, Ricka Owens, Louis Vuitton, YSL i Bottega Veneta. Njegov stilistički portfelj uključuje frizure s naslovnica Vogue Paris, Vogue Italia i i-D, te suradnje na kampanjama brendova Alexander McQueen, Loewe, Prada, Saint Laurent, Valentino, Louis Vuitton, Bottega Veneta i Dior.