Parfemske note su različiti mirisi koji se kombiniraju kako bi oblikovali jedinstvenu aromu parfema. Slično kao i odjeća u ormaru, stapaju se stvarajući miris koji se mijenja tijekom vremena. Od prvog daška do trajnog traga, parfumeri miješaju ove note kako bi stvorili željenu mirisnu priču.

Kao što otprilike već i znamo, note su kategorizirane kao gornje, srednje i donje, a svaka od njih, naravno, doprinosi slojevitom nastajanju parfema. Gornje note su početni, prolazni mirisi, srednjepredstavljaju glavnu temu, a donje daju trajnu dubinu.

Upravo odabir nota čini svaki parfem posebnim te upravo zbog njih svaki parfem stvara svoje osobno iskustvo. Pravi balans svježih, cvjetnih ili drvenastih nota određuje konačan karakter i privlačnost parfema, zadovoljavajući različite ukuse i prilike.

Cvjetne note

Cvjetne su note temelj parfumerija, a variraju od delikatnih do onih iznimno izraženih aroma. Ove su note presudne za buđenje emocija često povezanih sa ženstvenošću i romantikom, ali igraju važnu ulogu i u naglašavanju sofisticiranosti kod muških mirisa.

Ruža: poznata kao kraljica cvijeća, pruža svestran miris, od slatkog do bogatog, simbolizira ljubav i ističe se u ženskim parfemima poput Chloe's Eau de Parfum.

Jasmin: cijenjen zbog svog snažnog, ali finog mirisa, parfemima unosi dvostruki karakter čistoće i dubine, obilježen svojom zemljanom prirodom.

Lavanda: prepoznata po svojim umirujućim svojstvima, lavanda dodaje oštar, čist miris, lako se stapa s drugim cvjetnim ili prednjači u biljnim mirisima.

Chloé - Chloé
Chloe 

Voćne note

Idealne za proljeće ili ljeto, voćne note dodaju slatkoću, svjetlinu i razigranost parfemima, u rasponu od oštrih do egzotičnih. Ove se note obično koriste kao gornje note, nudeći početni užitak i stvarajući mladenačke ili lagane mirise. U kombinaciji s cvjetnim ili mošusnim, mirisu dodaju kompleksnost.

Jabuka: pruža svjež, čist miris, svestran, ali moćan u kompozicijama mirisa kao što je Dolce & Gabbana - Light Blue.

Breskva: doprinosi mekoći, sočnosti, često u kombinaciji s cvjetovima za dobivanje estetike senzualnosti.

Bobičasto voće: kreće se od trpkog do slatkog, donoseći nalet svježine.

Egzotično voće: mango i passionfruit dodaju tropski, luksuzni naglasak koji podsjeća na suncem okupane voćnjake.

Light Blue
Dolce&Gabbana 

Drvene note

Drvene note poznate su po svojoj dubini i postojanosti, potječu iz šume i korijenja, često čine srednje ili donje note mirisa, evocirajući duboke šume i egzotične terene. Ove note povezuju se sa zrelošću i sofisticiranošću, idealne za one koji žele miris koji označava stabilnost i staloženost. Nose bezvremensku kvalitetu, odražavajući duboku povezanost s prirodom.

Cedar: nudi čist, suh miris, dodajući stabilnost i snagu parfemima kao što je Byredo - Super Cedar.

Sandalovo drvo: cijenjeno zbog svojih kremastih, toplih kvaliteta daje bogatu dubinu istočnjačkim mirisima.

Vetiver: stvara drvenaste, zemljane i zadimljene tonove dok istovremeno poboljšava miris sofisticiranošću i učinkom uzemljenja.

Super Cedar
Byredo 

Svježe note

Dodajući čistoću i vitalnost, svježe note središnje su note parfumerija. Često vode osjetilno iskustvo prije prijelaza na dublje tonove ili se mogu nositi samostalno.

Vodene note: oponašaju esenciju vode, dajući miris sličan morskom povjetarcu ili kiši. Calone, spoj nalik moru, često se koristi za unošenje svježe, oceanske kvalitete modernim mirisima kao što je Issey Miyake - L’eau D’issey.

Zelene note: uhvatite aromu svježe trave, lišća i stabljika koje podsjećaju na rosnu svježinu vrta. Elementi poput lista ljubičice dodaju prirodan, oštar i ponekad gorak miris, pojačavajući njegovu vanjsku svježinu.

Biljne note: prenesite aromatične i začinske kvalitete biljaka poput ružmarina, bosiljka i majčine dušice. Daju zemljanu, vibrantnu svježinu, pridonose toplom karakteru mirisa i premošćuju lagane gornje note s bogatijim srednjim notama.

L'eau D'issey
issey miyake 

Orijentalne note

Donose bogatu mješavinu egzotičnih smola, toplih začina i zadivljujućeg cvijeća, a slavljena je zbog svoje senzualnosti i dubine. Mirisi poput Opiuma - Yves Saint Laurent poznati su po ovim notama. Obično se spajaju s vanilijom, mošusom i jantarom čineći postojanu bazu mirisa. Orijentalne note dodaju sofisticiranu kompleksnost, pretvarajući miris u emocionalno putovanje.

Senzualnost: mošus, poznat po svojoj privlačnosti

Toplina: vanilija, pruža ugodan, obavijajući osjećaj

Dubina: jantar, doprinosi kompleksnosti

YSL - Black Opium Over Red
YSL Beauty 

Gurmanski parfemi

Gurmanske note jedinstvena su kategorija mirisa koju karakteriziraju slatke arome poput deserta koje evociraju ugodu i toplinu sadržavajući mirise koji se često povezuju sa slatkim poslasticama. Donose bogatstvo i senzualnost mnogim mirisima, spajajući granice između slanog i slatkog. Primjerice, Viktor & Rolf -Bonbon Eau de Parfum poznat je po slatkim notama karamele.

Vanilija: pruža ugodnu bazu, a široko se koristi zbog svog ugodnog mirisa.

Karamela: daje kremastu, blago zadimljenu aromu, spajajući slatkoću s dubinom.

Čokolada: nudi luksuzan, bogat miris, omiljen u luksuznijim mješavinama.

Kava: unosi prženi, blago gorki kontrast slatkim elementima.

Flowerbomb
Viktor&Rolf 

Citrusne note

Uz svježu i pikantnu aromu, citrusne note nude dolaze iz kore citrusnog voća. Obično služe kao gornje note i nude početni miris kada se parfem tek nanese. Citrusne note kombiniraju se s drugim kategorijama mirisa poput cvjetnih i drvenih, tvoreći složene, uravnotežene parfeme. Jedan značajan primjer je Fleur de Portofino Eau de Parfum Toma Forda.

Limun: pruža svjež, pikantan dodir, dodajući oštrinu i jasnoću.

Bergamot: kombinira blagi začin s laganom slatkoćom, nudeći sofisticiranost.

Naranča: može biti slatka ili gorka, a pridonosi toplini i svjetlini.

Grejp: daje gorko-slatki okus, daje živost i energiju.

Mandarina: nudi nježniju, slađu svježinu u usporedbi s narančom.

Fleur de Portofino
tom ford 

Začinske note

Začinske note dodaju toplinu i jedinstvenost parfemima, doprinoseći dubini i kompleksnosti. Mirisi u ovoj kategoriji sastavni su dio srednjih nota mirisa jer pojačavaju toplinu i daju nezaboravan trag. Svestrani su i koriste se u muškim, ženskim i uniseks mirisima. Kada se pomiješaju s drugim obiteljima mirisa, stvaraju bogate, evokativne mirise. 

Cimet: donosi slatku, drvenastu toplinu, izaziva ugodu.

Klinčić: nudi snažan, zemljani i blago gorak začin (Chanelov Coco)

Papar: dodaje oštru svjetlinu.

Kardamom: kombinira blage začine sa slatkim, cvjetnim i citrusnim tonovima.

coco
Chanel 

Mošusne note

Mošus je slavljen zbog svog jedinstvenog mirisa i svestranosti. Služi kao temeljni miris i stabilizator u parfemima, produžujući trajanje drugih mirisa i glatko miješajući različite mirise. Narciso Rodriguez - For Her poznat je po notama mošusa.

Bijeli mošus: poznat po svom čistom, slatkom mirisu, omiljen zbog svoje svježe, moderne kvalitete.

Životinjski mošus: zadržava intenzivan, izvorni miris, dodajući dubinu.

Voćni mošus: dodaje bogatstvo i kompleksnost kada se pomiješa s voćnim notama.

Narciso Rodriguez - For Her
Narciso Rodriguez