Hijaluronska kiselina (HA) jedan je od najpoznatijih sastojaka za njegu kože. Poznata po svojim hidratantnim i plumping svojstvima, ona se nalazi u serumima za lice, hidratantnim kremama, maskama pa čak i proizvodima za kosu...

Ono što mnogi ne shvaćaju je činjenica da hijaluronska kiselina može biti neučinkovita zbog nepravilne upotrebe. Možda se čini da možete samo nanijeti proizvod s HA ​​i otići, ali istina je da su stvari malo kompliciranije od toga. Kako biste doista bili sigurni da je vaša koža hidratizirana, tri su stvari koje morate znati, inače biste mogli nenamjerno isušiti kožu. Nastavite čitati kako biste dobili točne informacije od vodećih svjetskih dermatologa.

Što je hijaluronska kiselina?

Dermatologinja Noelani González kaže kako se hijaluronska kiselina prirodno nalazi u koži te privlači i veže molekule vode. 'Može apsorbirati do 1000 puta više vode od svoje težine, što ga čini vrlo učinkovitim u hidrataciji i popunjavanju kože. Hijaluronska kiselina koju vidimo u proizvodima proizvedena je u laboratoriju i djeluje na isti način, privlači vodu i puni kožu'.

Njega kože zimi
Ryan McGinle/Calvin Klein / Capital pictures / Profimedia 

Savjet #1: Hijaluronsku kiselinu treba nanositi na vlažnu kožu - ne na suhu kožu.

Evo u čemu je stvar. González kaže da je većina proizvoda s hijaluronskom kiselinom lagane teksture, što znači da ih treba nanijeti na kožu u određenom trenutku vaše rutine. 'Dobro pravilo je nanositi proizvode za njegu kože od najlakših prema najjačim, tako da bi hijaluronska kiselina trebala biti jedan od prvih koraka nakon čišćenja lica dok je još vlažno, a zatim možete nastaviti s ostatkom svoje rutine'.

Suchismita Paul dodaje: 'HA najbolje djeluje kada se nanese na blago vlažnu kožu jer pomaže privući i zadržati vodu. Nanošenje hijaluronske kiseline na vlažnu kožu može poboljšati njezine hidratantne učinke. Budući da je HA humektant, ona privlači vlagu iz okoline'.

Savjet #2: Hijaluronsku kiselinu treba 'zaključati' sredstvom kao što je hidratantna krema. Ako se ne koristi, vaša koža može izgubiti vodu.

Iako je pogodna za sve tipove kože, uključujući osjetljivu kožu, Paul kaže da je posebno korisna za suhu, dehidriranu i stariju kožu. Jedino je trebate izbjegavati ako imate rijetku osjetljivost na HA. 'Ljudi s iznimno osjetljivom kožom ili oni koji su u prošlosti imali reakcije na proizvode hijaluronske kiseline trebali bi prvo napraviti patch test'.

González se slaže. 'U tome je ljepota hijaluronske kiseline. Gotovo svatko može koristiti ovaj sastojak'. Preporuča se koristiti dva puta dnevno, svaki dan, kako bi se postigli najbolji rezultati u hidrataciji kože.

5 najboljih krema protiv bora
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Samo pazite da 'zaključate' hijaluronsku kiselinu u koži s okluzivnim proizvodom kao što je hidratantna krema. Ako to ne učinite, riskirate dehidraciju kože kroz proces poznat kao transepidermalni gubitak vode (TEWL). Tada zrak u suhom okruženju, poput kabine zrakoplova, izvlači vlagu iz kože.

'Preporuča se nanošenje okluzivne ili dobre hidratantne kreme preko HA. 'Dok HA uvlači vlagu u kožu, bez okluzivnog sloja, ta vlaga može ispariti potencijalno dehidrirajući kožu. Okluziv pomaže u zadržavanju vlage i pojačava hidratantne prednosti HA'.

González se slaže. 'Najbolje djeluje kada se koristi s kremom na vrhu, a to je zato što krema nanesena na vrh sa sastojcima poput ceramida ili glicerina pomaže zatvoriti barijeru kože i spriječiti gubitak vode'.

Savjet #3: Hijaluronska kiselina dostupna je u različitim molekularnim težinama što utječe na njezinu sposobnost prodiranja u kožu. Potražite proizvod koji kombinira različite težine HA za najbolje rezultate.

Kreme za lice s ceramidima
Longines / Planet / Profimedia 

Ako ste upoznati s HA, vjerojatno znate da možete birati između različitih molekularnih težina. Možda zvuči previše znanstveno i specifično, posebno za prosječnog potrošača, ali oba dermatologa kažu da je vrijedno pažnje. 'Naša kožna barijera je dizajnirana kako bi spriječila ulaz određenih tvari u našu kožu, stoga su težina i veličina molekula i sastojaka važni jer ako nisu odgovarajuće težine i veličine, ne mogu prodrijeti u našu kožu i dati nam dobre rezultate. Hijaluronska kiselina se obično lako upija, ali niže molekularne težine prodiru dublje nego veće težine. Idealan proizvod će imati različite veličine hijaluronske kiseline tako da mogu prodrijeti i djelovati kroz različite slojeve'.

 Izvor: Elle.rs