Već je davno krenulo vrijeme pripreme kože za sunce i najtopliju sezonu u godini, pogotovo ulaskom u mjesec lipanj. Kada govorimo o njezi kože, sveti proizvod za vrijeme sunčanih dana je SPF. Krema sa zaštitnim faktorom apsolutni je must u skin careu i korak koji ne biste trebali preskakati kada su ljetni mjeseci u pitanju (iako, ne samo tada).

Jednaka stvar vrijedi i za kožu tijela za vrijeme sunčanja na plaži. Dok uživamo na godišnjim odmorima, najmanje što želimo je osjećati bolove od opeklina dobivenih od pretjeranog izlaganja suncu.

Iako i dalje mnogi ne izbjegavaju ono najjače sunce te provode vrijeme na plaži kada je ono najopasnije za našu kožu, postoji nekoliko čestih grešaka koje većina radi i koje odmažu.

Greške u nanošenju kreme za sunčanje
Instagram (@hannaschonberg) 

Nanošenje kreme

Iako imamo naviku nanositi kremu za sunčanje netom prije izlaska iz kuće, zapravo bi je na kožu trebalo nanijeti barem 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi se sastojci aktivirali. Također, jedno nanošenje nije dovoljno. Ako ste cijeli dan na suncu, krema štiti najviše dva sata nakon nanošenja.

Količina kreme

Stručnjaci kažu kako je optimalna količine kreme za sunčanje ona koja odgovara 2 mg na svaki kvadratni centimetar kože. Jednostavnije rečeno, preporučena količina je npr. jedan prst kreme za lice i dva prsta za ostatak svakog područja tijela.

Greške koje radimo u sunčanju
Instagram (@hannaschonberg) 

Skladištenje kreme

Krema se ne bi trebala ostavljati na vrućem mjestu jer bi sastojci mogli izgubiti svoju učinkovitost. Dakle, premjestite je u hlad za vrijeme sunčanja.

Zanemarivanje usana

Iako ne biste možda rekli, i one mogu izgorjeti na suncu. Zapravo, usne su sklonije opeklinama od drugih područja tijela i to zbog jedinstvene i osjetljive prirode kože na usnama. Usne imaju tanji sloj kože i vrlo malo melanina koji je prirodna zaštita od UV zraka.

Greške koje radimo u sunčanju
Instagram (@hannaschonberg) 

Korištenje u oblačnim danima

Ljeti je sunce toliko jako da je zaštitu od sunca potrebno koristiti i za vrijeme oblačnih dana. Naime, do 80 posto UV zraka može prodrijeti kroz oblake.