Ulaskom u mjesec lipanj, ušli smo i u prvi ljetni mjesec i toplu sezonu koju smo jedva čekali. Osim što počinjemo planirati godišnje odmore, nova putovanja, izlete vikendom i novu ljetnu garderobu, ne zaboravljamo ni na zaštitu kože od sunca. Ipak, u cijelom tom procesu prebačaja u novo godišnje doba, nekada zanemarujemo još jednu veoma važnu stvar - posebnu brigu o našoj kosi.

Kao i koža, i ona je izložena mnogim okolišnim faktorima, a u ljetnoj sezoni to su najviše UV zrake. Umjesto da kratimo previše centimetara na jesen i zimu zbog popucalih vrhova i slabašne dlake, potrebno je u na vrijeme koristiti adekvatne proizvode koji će zaštititi kosu najbolje moguće.

Jedni od takvih su prirodna ulja koja dubinski njeguju kosu i vlasište, daju sjaj kosi te popravljaju oštećenja vlasi koja ljeti mogu nastati uslijed izloženosti kose suncu.

Kestenjasta kosa za jesen 2023.
Instagram (@anthonyholguin) 

Arganovo ulje

Riječ je o jednom od najboljih preparata za kosu, a daruje sjaj, hidrataciju i njegu dostojnu najskupljih tretmana u frizerskim salonima. Često ga se naziva i tekućim zlatom, a stvara zaštitni sloj na površini kose koji pomaže u obrani od štetnih vanjskih utjecaja. Vitamin E i antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući štetu koju oni mogu prouzročiti. Ovo ulje također može smanjiti negativne učinke toplinskog oblikovanja kose, poput peglanja i sušenja fenom. Arganovo ulje sadrži visoku koncentraciju nezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku i linolnu kiselinu, koje su ključne za održavanje zdravlja kose. Osim toga, obiluje vitaminom E, antioksidansima i sterolima koji zajedno djeluju na jačanje i zaštitu kose.

Barokni bob
Instagram (@evgenia.revenko) 

Kokosovo ulje

Arganovom ulju pridružuje se i često spominjani kokos kao jedan od najdražih preparata za njegu kose. Brojna istraživanja su pokazala kako kokosovo ulje zbog svog jedinstvenog sastava ima sposobnost boljeg prodiranja u vlas, zbog čega bolje štiti kosu i obnavlja je izvana i iznutra. Kokosovo ulje je bogato laurinskom kiselinom, kaprilnom kiselinom i vitaminom E, koji su ključni za održavanje zdrave i sjajne kose. Masaža vlasišta kokosovim uljem može stimulirati folikule kose i pospješiti njezin rast, a laurinska kiselina pomaže u smanjenju gubitka proteina, što može rezultirati gušćom i zdravijom kosom.

Airy bob
Instagram (@pollyhey) 

Jojobino ulje

Jojobino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine E i B-kompleksa, minerale poput cinka i bakra te antioksidanse. Ovaj hranjivi sastav čini ga izuzetno korisnim za različite tipove kose i vlasišta, pružajući intenzivnu njegu i zaštitu. Jojobino ulje ima prirodni faktor zaštite od sunca 3 do 4. Zbog svojih njegujućih i hidrirajućih svojstava često se koristi i u kremama za sunčanje.