Već je davno krenulo vrijeme pripreme kože za sunce i najtopliju sezonu u godini, iako nas pomalo u tome zbunjuju kišni dani koji nikako da u potpunosti prijeđu u ono sunčano predljetno razdoblje.

Kada govorimo o njezi kože, sveti proizvod za vrijeme sunčanih dana je SPF. Krema sa zaštitnim faktorom apsolutni je must u skin careu i korak koji ne biste trebali preskakati kada su ljetni mjeseci u pitanju (iako, ne samo tada).

Svi dobro znamo da je ispravan redoslijed nanošenja proizvoda na lice jednako važan kao i proizvodi koje nanosimo. Cijeli proces započinjemo onim najlaganijim, serumom, a završavamo najgušćim, hidratantnom kremom koja mora doći na kraj kako bi zadržala vlagu, kao i sve ostalo što nanosimo na lice.

Njega kože
Shutterstock 

A što onda sa SPF-om? Kada bi on trebao doći na red?

Redoslijed ovisi o nekoliko faktora, a jedan od njih je povezan s onim koristite li prirodnu kremu s SPF-om, onu na bazi mineralnih filtra poput cink-oksida ili titan-dioksida ili kemijsku kremu s SPF-om. Ako koristite prirodnu, kremu za sunčanje koristite kao posljednji korak jer služi kao zaštitni vanjski sloj koji fizički blokira štetne sunčeve zrake. Kemijske kreme za sunčanje sadrže sintetičke sastojke koji apsorbiraju UV zrake, točnije moraju se apsorbirati u kožu da bi počele djelovati što znači da ih koristite prve. 

Osim vrste kreme, odabir redoslijeda nanošenja može ovisiti i o tipu kože ili preferencijama, ali oba načina imaju svoje prednosti i nedostatke.

Njega kože
Shutterstock 

Prednosti nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom prve

Nanošenje kreme s faktorom kao prvog koraka u rutini njege kože osigurava maksimalnu zaštitu kože od štetnih UV zraka. Krema za sunčanje djeluje kao štit, sprječava opekline od sunca, prerano starenje i rizik od raka kože. Ako prvo nanesete kremu s faktorom, stvarate barijeru između svoje kože i sunca, omogućujući aktivnim sastojcima da djeluju učinkovito. Osim toga, nanošenje kreme s faktorom prije hidratantne kreme omogućuje bolju apsorpciju i prodiranje kreme s SPF-om u kožu.

Prednosti nanošenja hidratantne kreme prve

Neki pojedinci radije nanose hidratantnu kremu prije kreme za sunčanje, osobito ako imaju suhu kožu. Hidratantna krema pomaže hidratizirati i hraniti kožu, stvarajući glatko platno za nanošenje kreme s SPF-om. Djeluje kao zaštitna barijera, sprječava gubitak vlage i poboljšava cjelokupnu teksturu kože. Prvo nanošenje hidratantne kreme također može pomoći u smanjenju potencijalne iritacije ili osjetljivosti koja može nastati zbog sastojaka kreme za sunčanje.

SPF i hidratantna krema
Shutterstock 

Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome treba li prvo nanijeti kremu s faktorom ili hidratantnu kremu. Neki dermatolozi preporučuju prvo nanošenje kreme s faktorom kako bi se osigurala maksimalna zaštita, dok drugi predlažu prvo hidratantnu kremu za hidrataciju i njegu. U konačnici, sve se svodi na osobne preferencije i ono što je najbolje za vašu kožu. Eksperimentiranje s različitim rutinama i promatranje kako vaša koža reagira može vam pomoći u određivanju idealnog redoslijeda nanošenja.