Kad je joj je 2018. godine, u 34. godini, dijagnosticiran melanom, jedan od najagresivnijih tumora kože, komunikacijskoj konzultantici Irini Čulinović u trenu se srušio svijet.

Njezin sin Karlo tada je imao tri godine. Kako je ispričala na panelu "Tko se boji sunca još?“, održanom u Esplanade Zagreb Hotelu u sklopu projekta 'Ne čekaj, CHECKiraj' brendova Eucerin i Story, njezin melanom 'na prvu' nije bio posebno sumnjiv, ni velik ni ispupčen, a otkrila ga je gotovo slučajno. Naime kod dermatologinje je otišla zbog problema s licem, pa joj je pripisala antibiotik i upozorila ju da, dok ga pije, ne ide na sunce. Svoje "sunčanje od jutra do mraka“ već je bila odradila prethodnog vikenda, nakon kojeg je uočila promjenu na lijevoj potkoljenici te ju je, ipak, pokazala liječnici. Nakon biopsije uspostavilo se da je riječ o melanomu – srećom, otkrivenom u ranoj fazi! – i to baš na mjestu gdje žene najčešće pronalaze atipične madeže. Irina je jedna od 400 žena, koliko ih godišnje u Hrvatskoj dobije dijagnozu melanoma. Srećom, nije dio statistike prema kojoj čak 30% novo dijagnosticiranih osoba u našoj zemlji umre od ove bolesti, po čemu smo u samom vrhu EU.

Story x Eucerin_RG (2).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (95).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (132).JPG
Robert Gašpert za Story 

'Melanom se najčešće javlja u dobi od 60 godina, no praksi sve češće viđam mlađe ljude koji se bore s rakom kože, zbog čega je primarna zaštita – izbjegavanje solarija i sunca od 10 do 16 sati, nanošenje zaštitnog faktora, nošenje kape i odgovarajuće odjeće koja prekriva tijelo tijekom izlaganja jakom suncu – ključna. No tu je i nužnost redovitog pregleda kože. Svima preporučujem da jednom mjesečno naprave samopregled kože i jave se liječniku ako primijete ne samo novi madež nego bilo koju novonastalu tvorbu, nešto što se mijenja, mrlju koja ima više boja…', upozorila je na panelu prof. dr. sc. Marija Buljan, specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Jakić i Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

Story x Eucerin_RG (92).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (107).JPG
Robert Gašpert za Story 

Svima je preporučila i to da prilikom pregleda kože naprave fotografije i sačuvaju ih kako bi ih mogli usporediti nakon idućeg pregleda. CHECKira se lice, prednji i stražnji dio tijela, prostor između nožnih i ručnih prstiju, stražnjica, genitalna regija, vlasište… Glumicu Taru Taller, koja je također sudjelovala u panelu, mama je još u djetinjstvu naučila da se ljeti ne ide na sunce kad je ono najjače, a nanošenje zaštitne kreme prije plaže za nju je nešto što se podrazumijeva. Također, kako je rekla, nikada nije bila u solariju, što je još jedna izvrsna praksa koja čuva zdravlje kože. Nakon što se suočila s najtežim dijagnozom, i Irina Čulinović ima drukčiji odnos prema koži – preplanula put više joj nije bitna, a pregled madeža rutina je koju ne preskače.

Story x Eucerin_RG (125).JPG
Robert Gašpert za Story 

S ciljem senzibiliziranja javnosti te kontinuirane edukacije o važnosti zaštite kože pri izlaganju UV zrakama Eucerin dermokozmetička marka 120-godišnje tradicije u njezi i zaštiti kože lica i tijela, WMG Hrvatska i magazin Story te marketinška agencija Omega komunikacije ovaj su društveno-odgovorni projekt 'Ne čekaj, CHECKiraj', u sklopu kojeg su pozvali građane na besplatne preglede madeža, pokrenuli još lani. Iznimno su ponosni na lanjski uspjeh akcije, jer se javilo nekoliko žena koje su, baš zahvaljujući ovoj inicijativi, otišle na pregled te im je melanom otkriven na vrijeme. I ove godine, baš kao i lani, u suradnji s Poliklinikama diljem Hrvatske, nastavlja se ova hvalevrijedna priča. Za besplatne preglede u ovoj godini madeža možete se prijaviti OVDJE, a poliklinike uključene u projekt su Poliklinika Bagatin, Poliklinika Sinteza, Poliklinika Dr. Jakić, Lohuis Filipović Medical Group, Poliklinika Dermangio, Manola Poliklinika i Petković Poliklinika.

Svijetla put, nasljeđe, dugotrajno, nekontrolirano izlaganje suncu, česte opekline od sunca u djetinjstvu, prisutnost atipičnih madeža…, rizični su čimbenici za nastanak melanoma koji je, rekla je prof. dr. sc. Buljan, izlječiv u visokom postotku ako se otkrije na vrijeme.
'Kao narod smo primarno svjetloputu i većina ljudi treba faktor 30 ili 50. No to ne znači da ste tada mirni i da možete čitav dan biti na suncu. Tamna koža znak je da se ona brani od oštećenja koja izaziva sunce, stoga je važno izbjegavati izloženost UV zrakama kad su najjače, nanositi preparate u debelom sloju i obnavljati ih, jer znojenjem, brisanjem ručnikom i sl., njihovo se djelovanje smanjuje', upozorila je prof. dr. sc. Buljan.

Sunca se ne treba bojati, jer ono donosi radost, osnažuje imunitet, važan je izvor vitamina D…, no treba ga respektirati, zaključak je panela kojeg su podržale i brojni influenceri i domaće zvijezde, među kojima i pjevačica Maja Šuput sa suprugom Nenadom Tatarinovim, Ljupka Gojić Mikić, glumice Daria Lorenci Flatz i Katarina Madirazza, Tihana Harapin Zalepugin…

Story x Eucerin_RG (22).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (25).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (26).JPG
Robert Gašpert za Story 

Story x Eucerin_RG (27).JPG
Robert Gašpert za Story 

Svi redom otišli su s jednom poukom – nanošenje zaštitinog faktora od sada će biti 'must have'. Naime, mini istraživanje tijekom panela među gostima u publici pokazalo je da je 50% uzvanika taj dan nanijelo SPF. Prof. dr. sc. Buljan ocijenila je to dobrom brojkom i preporučila nanošenje zaštitnog faktora i zimi. Vrhunski asortiman Eucerin njege za zaštitu od sunca uključuje preparate koji su prilagođeni individualnim potrebama kože i sadrže aktivne sastojke za specifična stanja (od kože sklone aknama i alergijama na sunce, preko kože na kojoj su već vidljive tamne mrlje do kože s problemom preuranjenog starenja). Eucerin Sun asortiman uključuje i preparate za zaštitu dječje kože od sunca koji su posebno formulirani kako bi ublažili i zaštitili osjetljivu i nježnu kožu djeteta, kao i preparate koji se mogu primijeniti na koži sklonoj atopijskom dermatitisu. Upravo djeca, naši najmlađi, ključni su za to kako će izgledati slika melanoma u Hrvatskoj u budućnosti – edukacija od najmlađih nogu i svjesnost važnosti odgovornog ponašanja na suncu, poruka su i projekta 'Ne čekaj, CHECKiraj', koji već tradicionalno doprinosi mijenjanju navika.

Kako bi sve bilo u duhu zdrave kože na suncu, pobrinuo se i domaćin, Hotel Esplanade Zagreb. Chefica Ana Grgić Tomić pripremila je fine zalogaje i zdrave slastice bez sećera. Na etažerima su bili posluženi avokado, kravlja skuta, matcha, humus, mango, mrkva, datulje, batat, kardamom..., namirnice odlične u pripremi kože za sunce.

Fotografije s događaja, pogledajte u našim galerijama.

Robert Gašpert za Story Story x Eucerin

Robert Gašpert za Story Story x Eucerin

Robert Gašpert za Story Story x Eucerin