TikTok doista zaokreće u polagani život bez žurbi, stresa i kaosa: Što je novi trend 'Inbox Zero'?

Evo kako možemo dovesti u red naš inbox, dm, email... Ali i ne samo to.

Instagram (@keziacook)

U posljednje vrijeme sve češće završavamo na strani TikToka koja promovira nešto drugačiji način života od onog koji je postao normalna svakodnevica. Sudeći prema brojnim korisnicima društvenih mreža, počinje se cijeniti lagan životni tempo i tzv. Slow Living lifestyle.

Kao što mu ime kaže, trend potiče udaljavanje od 'hustle' svakodnevice, žurbe, natrpanih rasporeda i klasičnih dodataka modernog života te biranje sporijeg, prirodnijeg i mirnijeg stila, a odličan je lijek za one koji se sve teže nose sa stresom.

Uz njega tu je i 'Dopamine Menu' trend koji uključuje sastavljanje popisa aktivnosti koje vas čine sretnima. Bilo da se radi o plesu, isprobavanju novog recepta, provođenju vremena s voljenima - za svakoga postoji aktivnost za boostanje dopamina, ujedno i znanog kao hormon sreće.

Ne možemo propustiti ni 'Save The Day' trend koji promovira njegovanje osobnog vremena i obuhvaćanje svih radnji koje pomažu u tome da se čini kao da u danu ponovno imamo malo prostora za sebe. Pod to mislimo na svaku malenu stvar - kratke šetnje, kuhanje čaja, čitanje nekoliko stranica knjige...

Dakle, svima je njima zajednički nazivnik briga o sebi, svom vremenu te psihičkom i fizičkom zdravlju.

Možemo reći da je vrlo sličan njima i 'Inbox Zero'.

Naime, stanje vašem inboxa može mnogo reći o vama, barem kako kažu TikTokeri. Postoji razlika između osobe čiji je email kaotičan i prepun nepročitanih poruka, spamova, neželjene pošte, podsjetnika... i onih koji su sveli svoj sandučić na čistu nulu - inbox zero.

Inbox zero je jednostavan koncept - cilj je držati vaš inbox blizu nuli u svakom trenutku. Ipak, to i nije toliko jednostavno postići, što ga čini tako zanimljivim. Da biste to postigli, trebali biste razviti sustav koji vam omogućuje redovito čitanje i arhiviranje e-pošte. Na taj način, umjesto da neprestano prolazite kroz 10.485 nepročitanih poruka, možete uživati ​​u pogledu na blistavo čistu pristiglu poštu i u osjećaju postignuća.

Kako biste sveli svoju pristiglu poštu na nulu, TikTokerica Hannah preporučuje otkazivanje pretplate na biltene i promocije koje više ne želite, stvaranje oznaka za vaše e-poruke i njihovo pohranjivanje, a zatim postavljanje filtara koji će automatski organizirati vaše dolazne e-poruke. Ovo će automatski premjestiti velik dio vaših poruka.

Također, možete odrediti prioritet svojih dnevnih e-poruka prema razini važnosti pomoću sustava arhiviranja, a zatim zakazati vrijeme da ih sve pregledate. Razmislite o tome da odvojite 15 minuta tri puta dnevno za odgovaranje, brisanje, arhiviranje itd. Na taj način se nećete ometati provjeravanjem e-pošte 100 puta dnevno ili biti uhvaćeni u brisanju.

Na kraju ćete doći do prave nule, odakle možete sačuvati svoju pristiglu poštu urednom uz redovito održavanje i mjesečna poništavanja.

Naravno, iako je riječ 'samo' o emailu, možemo ga preslikati i na ostale životne segmente koji se uz ovo mogu učiniti posloženijima. Svakako vidimo nastavak njegovanja mira i ujednačenosti naspram kaosa.