Često zanemaren, a iznimno svestran: 7 razloga zašto biste ove jeseni trebali u rutinu njege lica uvrstiti vitamin E

Vitamin E kao odličan sastojak za jesensku beauty rutinu.

Instagram (@emmaasnilssons)

Vitamin E, poznat kao jedan od najsnažnijih antioksidansa, ima ključnu ulogu u njezi kože lica. Kao esencijalni nutrijent, ovaj vitamin doprinosi zdravlju kože štiteći je od štetnih vanjskih utjecaja ubrzavajući regeneraciju stanica i smanjujući znakove starenja. Njegova popularnost u kozmetičkoj industriji nije slučajna - istraživanja i iskustva pokazali su da vitamin E donosi brojne prednosti za kožu lica.

Budući da polako ulazimo u hladniju sezonu, vrijeme je i za promjenu rutine u njezi kože. Neke ćemo proizvode izbaciti, neke ubaciti, a definitivno biste svoju pažnju trebali usmjeriti i na vitamin E. 

Možete ga koristiti samostalno i izravno na koži, što se preporuča onima sa suhom kožom, a poželjan je i u kombinaciji s nekim drugim uljem. Za kožu sklonu aknama preporuča se dodavanje vitamina u svoju omiljenu kremu. Može se uzimati i oralno, u obliku kapsula. 

Instagram (@ximenamoral) 

Ima mnogo svojih pozitivnih strana, a mi vam donosimo neke od njih koje će vas možda nagovoriti da ga uvrstite u svoju rutinu.

Snažan je antioksidans

Kao što smo već naveli, vitamin E djeluje kao snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale, nestabilne molekule koje oštećuju stanice i uzrokuju prijevremeno starenje kože. Slobodni radikali nastaju uslijed izlaganja UV zračenju, zagađenju i drugim vanjskim agresorima. Ovaj vitamin pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, štiteći stanice kože od oštećenja.

Hidratizira i obnavlja barijere kože

Uz to, pomaže koži zadržati vlagu čime sprječava njezino isušivanje i pucanje. Djeluje kao prirodni ovlaživač koji održava kožu mekom i glatkom. Njegova hidratantna svojstva su posebno korisna za osobe sa suhom kožom jer pomažu u obnavljanju prirodne lipidne barijere kože - što je ključno za zaštitu od vanjskih utjecaja i očuvanje zdravlja.

Instagram (@keziacook) 

Smanjuje ožiljke i ubrzava zacjeljivanje

Vitamin E poznat je i po svojim regenerativnim svojstvima. Lokalna primjena vitamina E može pomoći u smanjenju vidljivosti ožiljaka i tamnih mrlja. Zbog svoje sposobnosti ubrzavanja regeneracije stanica kože, često se koristi za ublažavanje ožiljaka od akni ili drugih povreda kože. Također, pomaže u bržem zacjeljivanju manjih rana i oštećenja kože.

Ublažava znakove starenja

Kako starimo, naša koža gubi elastičnost, postaje tanja i sklona borama. Vitamin E pomaže u borbi protiv ovih promjena jer pomaže koži da zadrži vlagu, poboljšava njenu elastičnost i smanjuje nastanak finih linija i bora. Redovita primjena proizvoda koji sadrže vitamin E može usporiti vidljive znakove starenja, čineći kožu lica glatkom i svježom.

Štiti od sunca

Iako vitamin E nije zamjena za kremu sa zaštitnim faktorom, može pružiti dodatnu zaštitu od UV oštećenja. Njegova sposobnost neutralizacije slobodnih radikala koji nastaju izlaganjem suncu čini ga korisnim dodatkom u rutini njege kože. Nakon izlaganja suncu, proizvodi s vitaminom E pomažu u smanjenju upala, crvenila i oštećenja stanica uzrokovanih UV zrakama.

Instagram (@emmaasnilssons) 

Smanjuje upale i iritacije

Vitamin E ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju nadražene i osjetljive kože. Osobe s kožnim oboljenjima poput ekcema ili rozaceje mogu imati koristi od proizvoda koji sadrže vitamin E jer on smanjuje crvenilo i iritaciju. Njegov nježan učinak na kožu čini ga pogodnim za upotrebu i kod osjetljivih tipova kože.

Djeluje kao zaštitna barijera

Budući da djeluje kao emolijens, vitamin E pomaže u održavanju zaštitne funkcije kože, zadržavajući vlagu unutar stanica i sprječavajući ulazak štetnih tvari iz okoline. Time pridonosi zdravlju i otpornosti kože, štiteći je od oštećenja izazvanih zagađenjem, klimatskim uvjetima i kemikalijama.