Posljednjih nekoliko mjeseci primijetili smo nevjerojatno bizaran trend koji, čini se, postaje sve popularniji. Sve češće svjedočimo videima na društvenim mrežama na kojima publika gađa svoje omiljene izvođače raznim predmetima. Zapravo, možemo li onda u toj situaciji uopće reći 'omiljene izvođače'? Jesu li to samo ljudi koji su igrom slučaja završili na koncertu?

To se u posljednje vrijeme dogodilo Adele, Cardi B (koja je natrag mikrofonom pogodila osobu u publici), Pink (kojoj je na stage bačena vrećica s pepelom nečije preminule majke), Harryju Stylesu, Drakeu, Bebe Rexhi (koja je čak morala na šivanje), a najčešći su predmeti gađanja boce ili mobiteli.

Posljednja žrtva ljudske gluposti bio je Pharrell Williams koji je nastupao na završnici Formula 1 vikenda u Jeddahu, Saudijskoj Arabiji koja je bila domaćin ovogodišnjeg Grand Prixa. Ipak, on nije prihvatio čin kao većina glazbenika, već je odlučio prekinuti koncert 15 minuta prije kraja zbog 'opasnih aktivnosti publike' .

@salem.mov Pharrel performing at F1 in Jeddah! #pharrell#pharrellwilliams#jeddah#fyp♬ original sound - salem.mov

Iako je pokušavao upozoriti publiku da ne baca svoje svjetleće narukvice na pozornicu jer je to opasno za njega i njegove plesačice, nisu ga poslušali, što je rezultiralo njegovim odlaskom. Sasvim logično.

'Trenutno se nalazimo u najživljem gradu na svijetu, ali moramo biti i najsigurniji. Znam da ste uzbuđeni i znam da želite bacati svoje narukvice i svjetla, ali ne možete jer djevojke ovdje plešu. A ja? Ja volim žene. Volite li i vi? Moramo zaštititi naše žene pa ako već želite bacati svoja svjetla, bacajte ih na drugu stranu, suprotno pozornici. Razumijete li što govorim? Uzmimo te glupe narukvice i bacimo ih u zrak sada kada izbrojim do tri. I tada smo gotovi s time', rekao je Pharrell. Ali, nije bilo gotovo zbog čega je i otišao. 

Pharrell Williams
Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau / Bestimage / Profimedia 

Teško je uopće reći zašto je ova navika trenutno toliko učestala. Jasno je da su izvođači kroz povijest često dobivali igračke, donje rublje ili poklone od publike tako što im je to netko bacio na pozornicu. Neki bi rekli da je to način izražavanja 'obožavateljskog identiteta' kao i da su to zajednički oblici ponašanja koji potiču osjećaj pripadnosti zajednici obožavatelja i omogućuju ljudima da nastupe i izraze svoju ljubav i divljenje. Ipak, posljednjih godina takvo se ponašanje u potpunosti promijenilo i postalo veoma opasno.

Mnogi su stručnjaci davali svoja mišljenja na ovu temu pa tako neki stoje iza toga da je svemu krivac pandemija Covida 19 koja je posredovala porastu agresije i smanjenju poštovanja prema drugima u mlađim generacijama. Naišli smo na pojašnjenja da može i boravak u gomili utjecati na pojedinca i dati mu oblik anonimnosti zbog čega ponašanja koja inače ne bismo radili, jer se kose s društvenim vrijednostima, u gomili prakticiramo. S druge strane neki žude za bilo kakvom interakcijom sa svojim idolom pa to zaista postaje jedini način za postizanje toga.

Ne smijemo zaboraviti ni kulturu društvenih mreža. Ovakvo će nešto zasigurno ostati zabilježeno na internetu, zar ne? A to se danas smatra jednim od najvećih dostignuća mlađih korisnika. Na taj se način osoba ističe u moru gledatelja i postoji velika mogućnost da će se taj trenutak ovjekovječiti na društvenim mrežama, kao i da će postati viralan. A što je bolje od toga?