Teško je uopće reći i izbrojati na koliko je načina Taylor Swift srušila rekorde sa svojom Eras glazbenom turnejom. Cijeli je događaj postao prava kulturološka senzacija, pogotovo za one koji ne konzumiraju njezinu glazbu, dok obožavatelji pak izdvajaju iznimne iznose kako bi doživjeli trenutak sa svojom omiljenom glazbenicom.

Eras su prozvali turnejom s najvećom zaradom u povijesti, a priči je sigurno dodatne bodove dao i novi studijski album 'The Tortured Poets Department' kojeg je objavila 19. travnja. Nakon što je ugledao svjetlo dana, prvi je koncert Taylor održala u Parizu (gdje je rasprodala četiri koncerta i jučer održala posljednji). Za nastavak europske turneje slijede joj još Švedska, Portugal, Španjolska, Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Švicarska, Italija, Njemačka, Poljska i Austrija.

Iako je već nevjerojatne rezultate napravila u Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji, Taylor je već na prvim koncertima europske turneje pokazala novitete, a osim novih pjesama koje su stigle s novim albumom, stigle su i nove koreografije, kao i brojni outfiti.

Taylor Swift koncert Pariz
Mike Djordj / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Definitivno je najveću pozornost dobila bijela kreacija koja je predstavljala novu eru novog albuma. Ispred kratka, iza duga, veoma jednostavna, a opet s jakom porukom. Haljina je bila ispisana tekstom poput stranica knjige s riječima 'I love you, it's ruining my life' iz pjesme 'Fortnight'.

Riječ je o custom made haljini Vivienne Westwood koja je navodno napravljena od recikliranog materijala s kojom je nosila i Christian Louboutin čizmice. U tom trenutku i njezini plesači nose bijelo, a u pjesmi nakon Taylor skida dio haljine i ostaje u bodiju za outfit inspiriran cirkusom i pjesmu 'I Can Do It With a Broken Heart'. 

Iako Taylorina turneja traje još od 2023. godine, točnije 17. ožujka kada se prvi put održala u Arizoni, kako to da se o njoj i dalje toliko govori i piše?

Taylor Swift turneja
VICTOR AUBRY / Sipa Press / Profimedia 

Osim činjenice da je riječ o jednoj od najuspješnijih glazbenica današnjice, prošlog ljeta upravo su Taylorini koncerti pripomogli ekonomiji SAD-a, povećavajući potrošnju svega, od hrane, pića i restorana do hotela diljem zemlje. Naime, procjene su pokazale da je Eras u svojoj prvoj turneji koncerata zaradila više od milijardu dolara. Tako je još 2023. godine research kompanija QuestionPro procijenila da će Eras Tour povećati potrošnju konzumenta u SAD-u za nevjerojatnih 4,6 milijardi dolara.

Ekonomisti su čak skovali nove izraze poput 'Swiftonomics' i 'funflation' kako bi upućivali na ideju da su nakon pandemije Amerikanci spremniji dati novac na događaje uživo koji bi mogli dovesti do prilika koje se pružaju jednom u životu.

Taylor Swift turneja
James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ako se vodimo time, znači li da će Taylor i Europi dati određeni boost?

Naime, puni avioni američkih obožavatelja već su odletjeli preko Atlantika kako bi Taylor došli slušati u Europu. U prosincu je tvrtka AirDNA za podatke o najmu za odmor otkrila da je potražnja za kratkoročnim najmom tijekom Eras turneje u Beču i Varšavi porasla za oko 2000%, a već u kolovozu 2023. godine, hoteli u Cardiffu i Liverpoolu dosegnuli su popunjenost veću od 50% za datume njezine turneje.

Taylor Swift turneja
James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia 

'Koncertni turizam' je zbilja postao trend, a pitate se kako se isplati otputovati u toliko udaljenu zemlju samo zbog koncerta? Čini se, itekako. Mnogi su obožavatelji rekli da im je krajnji trošak gotovo jednak ili čak manji.

'Mogu potrošiti 1500 dolara da vidim Taylor u Miamiju ili mogu dati 1500 dolara da kupim koncertnu kartu, povratnu avionsku kartu i tri noći u hotelskoj sobi', rekla je Jennifer Warren iz Ontarija koja je sa suprugom i sinom otišla u Hamburg na Taylorin koncert. U ovom slučaju vidimo spajanje putovanja i koncerta, savršene kombinacije, i to za jednake ili nešto više novce. Dakle, isplativo. 

profimedia-0871595967.jpg
VICTOR AUBRY / Sipa Press / Profimedia 

Tu su kafići i restorani koji neće propustiti priliku napraviti što veću dobit za vrijeme Taylor ludila uz tematske evente, karaoke, kvizove, after partyje koncerata. Doista možemo reći da iako Europa donosi njoj, i Miss Americana donosi mnogo Europi osim samih konceta diljem njezinih gradova.