Sinoć je otvoren 77. Filmski festival u Cannesu.

Slavni su prošetali crvenim tepihom u raskošno kazalište Grand Theatre Lumiere, a glavni razlog jučerašnjeg slavlja bila je holivudska legenda, glumica Meryl Streep koja je primila počasnu Zlatnu palmu (Palme d'Or). Na pozornici ju je dočekala francuska glumica Juliette Binoche koja joj se zahvalila što je svima promijenila način na koji gledaju žene u svijetu filma.

Filmski festival Cannes 2024.
Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Sam festival započeo je premijerom francuskog filma 'Le Deuxieme Acte', komedijom redatelja Quentina Dupieuxa u kojem glume Léa Seydoux i Vincent Lindon. Uoči ceremonije, francuski pjevač Zaho de Sagazan izveo je Modern Love Davida Bowieja u čast crno-bijeloj plesnoj sceni iz filma Frances Ha. Naslov filma koji će zatvoriti festival 25. svibnja u subotu još uvek nije objavljen, ali je poznato da će na svečanosti zatvaranja festivala George Lucas, kreator saga Star Wars i Indiana Jones, dobiti nagradu za svoj doprinos kinematografiji.

U službenom priopćenju, Filmski festival u Cannesu ističe veliko zadovoljstvo što odaje počast jednoj od najvećih figura suvremene kinematografije, čovjeku izuzetne karijere koji objedinjuje veliku zabavu i inovacije, mitologiju, modernost i tehnologiju.

Filmski festival Cannes 2024.
CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia 

Mješavina velikih zvijezda, priznatih redatelja i novih talenata čini ovogodišnji zvanični line-up.

U konkurenciji za prestižnu nagradu Palme d’Or takmiči se 19 filmova:

The Apprentice - Ali Abbasi
Motel Destino - Karim Ainouz
Bird - Andrea Arnold
Emilia Perez - Jacques Audiard
Anora - Sean Baker
Megalopolis - Francis Ford Coppola
The Shrouds - David Cronenberg
The Substance - Coralie Fargeat
Grand Tour - Miguel Gomes
Marcello Mio - Christophe Honoré
Caught By The Tides - Jia Zhang-Ke
All We Imagine As Light - Payal Kapadia
Kinds Of Kindness - Yórgos Lánthimos
L’amour Ouf - Gilles Lellouche
Wild Diamond - Agathe Riedinger
Oh Canada - Paul Schrader
Limonov - The Ballad - Kirill Serebrennikov
Parthenope - Paolo Sorrentino
The Girl With The Needle - Magnus Von Horn

Velika očekivanja idu na 'Megalopolis', logično, koji označava veliki povratak legendarnog redatelja u filmsko stvaralaštvo s projektom na kojemu radi od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Megalopolis
Imdb 

'The Apprentice' Alija Abbasija, koji istražuje rani poslovni period Donalda J. Trumpa u osamdesetima, kao i 'Bird' Andree Arnold koji prikazuje dvanaestogodišnju djevojčicu koja živi u siromaštvu u Velikoj Britaniji, također izazivaju veliku pažnju. Također, 'Kinds of Kindness' s Emmom Stone i Williamom Dafoem, obećava uzbudljivi ponovni susret nakon njihove nedavne suradnje u redateljevom filmu 'Poor things'.

Prošlogodišnja dobitnica Zlatne palme bila je Justine Triet koja potpisuje 'Anatomy of a Fal'. Ona je treća redateljica koja je osvojila ovu nagradu - prethodne dobitnice su Jane Campion i Julia Ducournau. Justine je također bila jedina žena u užem izboru za najbolju režiju na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.