Započeo je Filmski festival u Cannesu, a najviše smo uzbuđeni jer će se upravo tamo u četvrtak 17. svibnja predstaviti dugoiščekivani film Francisa Forda Coppole, 'Megalopolis'.

Riječ je o filmu koji legendarni redatelj priprema još od 1980-ih godina, a sama ideja da ovaj kultni autor već tri desetljeća ima projekt u rukavu i takvom karijerom iza sebe čini se nevjerojatnom i mora vas barem malo zaintrigirati da ćemo moći svjedočiti takvom projektu. Dovoljno je reći da je u njega uložio 120 milijuna dolara.

Coppola je, dakle, scenarij krenuo pisati još osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali ga je morao odložiti jer je postalo jasno da nitko nije bio voljan financirati projekt takve veličine u tom trenutku njegove karijere. E pa sada je pravo vrijeme da i sam financira svoj film iz snova, passion project kako ga nazivaju, i da realizira svoj možda i najambiciozniji film ikada.

Megalopolis
Imdb 

Već smo imali prilike vidjeti prvi trailer za film koji nije pokazivao mnogo osim Adama Drivera koji stoji na vrhu nebodera. Sada uoči premijere na Festivalu stigao je i drugi.

Započinje glasom koji govori o padu carstava. 'Kada carstvo umire? Sruši li se u jednom strašnom trenutku? Ne ne. Ali dođe vrijeme kada ljudi više ne vjeruju u njega'. Noćni život, utrka rimskih kočija, gradski neboderi, scene prosvjeda, skup scena toliko drugačijih koje nagovještaju nešto sasvim posebno u filmskoj industriji.

Prema službenom sinopsisu, 'Megalopolis' je rimska epska radnja smještena u zamišljenu modernu Ameriku. Grad Novog Rima mora se promijeniti, što uzrokuje sukob između Cesara Catiline (Adam Driver), genijalnog umjetnika koji želi skočiti u utopijsku, idealističku budućnost i njegove opozicije, gradonačelnika Franklyna Cicerona (Giancarlo Esposito), koji ostaje predan regresivnom statusu quo, produžavanju pohlepe, posebnih interesa i stranačkog ratovanja. Između njih rastrgana je socijalistica Julia Cicero (Nathalie Emmanuel), gradonačelnikova kći, čija je ljubav prema Cesaru podijelila njezinu odanost, prisiljavajući je da otkrije ono što doista vjeruje da čovječanstvo zaslužuje.

Kao što možemo vidjeti, film inspiraciju crpi iz povijesne zavjere između rimskog senatora Lucija Sergija Katiline i Marka Tulija Cicerona.

Zanimljivo je reći da je film umalo snimljen 2000-ih, ali se sve promijenilo 11. rujna 2001. nakon 9/11 tragedije kada je snimanje odgođeno zbog prevelike sličnosti stvarnih događaja i radnje filma.

Što se tiče glumačke ekipe, zaista je all-star postava. S Adamom Driverom u glavnoj ulozi, tu su još Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Laurence Fishburne, Talia Shire, Jason Schwartzman, Kathryn Hunter, Grace VanderWaal, Chloe Fineman, James Remar, D.B. Sweeney i Dustin Hoffman.