Trenutno je u tijeku 77. Filmski festival u Cannesu, a iako traje još nekoliko dana, već možemo bez problema izdvojiti filmove koje jedva čekamo gledati i koji su dobili jake reakcije gledatelja i kritičara.

Neki nas zanimaju zbog glumačke postave, neki zbog hypea koji su postavili kroz najave, a neki jer im proces stvaranja traje već desetljećima.

Megalopolis

Takav je upravo 'Megalopolis' Francisa Forda Coppole koji je možda bio i najiščekivaniji ovogodišnjeg Festivala, apsolutno opravdano budući da ga redatelj priprema još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Radnja prati arhitekta koji želi ponovno izgraditi New York nakon što ga je pogodila razorna katastrofa, a crpi inspiraciju iz povijesne zavjere između rimskog senatora Lucija Sergija Katiline i Marka Tulija Cicerona. Ovaj znanstveno-fantastični projekt podijelio je kritičare koji su ga okarakterizirali kao 'zapanjujuće ambiciozan', apsolutno lud' ili 'zbunjujuće plitak', a dobio je sedmominutni aplauz publike u Cannesu.

Megalopolis
Imdb 

Kinds of Kindness

Redatelj Yorgos Lanthimos ovim se filmom osvrnuo na svoj mračni nekadašnji rad te ga uspio nadmašiti. Možemo ga opisati kao film o kontroli uma, zamjeni tijela i tjelesnom užasu, programiranju i reanimaciji. Yorgos je u svom djelu spojio tri priče s jednakom glumačkom postavom u različitim ulogama gdje nisu izbjegnuti njegovi poznati apsurdizam i uvrnutost. Pratio je uspješan recept pa u svoj projekt ponovno pozvao Emmu Stone, Williema Dafoea i Joeja Alwyna.

Kinds of Kindness
Imdb 

The Apprentice

Nikoga nije iznenadila činjenica da će osoba kao Donald Trump dobiti svoj biopic - i to se i dogodilo, s premijerom na ovogodišnjem Cannesu. Prati radnju mladog Trumpa u 70-ima i 80-ima u New Yorku, kao i njegov uspon u svijetu nekretnina u čemu mu je pomogao zloglasni odvjetnik Roy Cohn. Iranski redatelj Ali Abbasi ovim je filmom osvojio osmominutni pljesak na premijeri, iako se nimalo nije svidio bivšem predsjedniku koji je navodno već podignuo tužbu protiv njega jer nije zadovoljan svjetlom u kojemu je prikazan. Šokantno.

The Apprentice
Imdb 

Furiosa: A Mad Max Saga

Jedan od filmova koji je doživio i veliki bum na crvenom tepihu svojim zvijezdama koje su oduševile modnim izdanjima, a oduševio je i on budući da je dobio šestominutni pljesak. Radnja prati priču ratnice Furiose koja nam je predstavljena u filmu Mad Max: Fury Road iz 2015. godine, a redatelj George Miller tako je predstavio još jednu svoju uspješnicu iz kategorije Mad Maxa koja je gotovo pola sata dulja od svih ostalih pet filmova iz poznate serije.

Furiosa: A Mad Max Saga
Imdb 

The Substance

Dugo iščekivani krvavi horor-triler francuske redateljice Coralie Fargeat ispraćen je 13-minutnim ovacijama koje su krenule čim se na ekranu pojavila odjavna špica. Šokantan i rezonantan, razoružavajuće groteskan i neobično zabavan, glasi jedan od komentara na film koji govori o ostarjeloj holivudskoj glumici koja je postala voditeljica aerobika i koja dobiva otkaz na televiziji jer se počela smatrati previše starom. U očaju se pridruži sci-fi programu za poboljšanje tijela koji ima i svoje ne tako bajne uvjete funkcioniranja.

The Substance
Imdb