Kultni film Marie Antoinette, redateljice Sofije Coppole danas je postao punoljetan. Naime, od premijere filma prošlo je 18 godina, a filmsko djelo o zadnjoj francuskoj kraljici uoči Francuske revolucije, te njenom životu na dvoru supruga, kralja Luja XVI, jedan je od onih koji se vole iz puno razloga.

Film Marie Antoinette
Sunset Box / Allpix Press / Profimedia 

Glavnu ulogu, ulogu kraljice ima Kirsten Dunst koja je odradila odličan posao glumeći kompleksnu ulogu s naglaskom na pogled na život mlade žene, a ne povijesne ikone. Film istražuje njezine osobne težnje, strahove, sumnje, pritiske, a sve posluženo kroz vrhunsku estetiku.

Film Marie Antoinette
durham Sofia Coppola na snimanju filma Marie Antoinette

Zanimljivo je kako je Marija Antoaneta Sofije Coppole prikazana u Cannesu, 24. svibnja 2006., bila izviždana. Odsutnost političkog i povijesnog konteksta razljutila je kritičare i dio javnosti, posebice Francuze. U novinama Le Figaro, povjesničar Jean Tulard nazvao ju je "Versaillesom u holivudskom sosu", koji "zasljepljuje perikama, lepezama i kolačima", a koje "maskiraju neke velike pogreške". Pojedinci su u čitavu priču uvlačili elemente iz Coppolinog privilegiranog odrastanja i optuživali da je ovdje riječ o stilu, a ne sadržaju.

Film Marie Antoinette
Sony Pictures Collection / Everett / Profimedia 

Film Marie Antoinette
Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia 

Ali na kraju, film je doživio slavu i postao jedan od najboljih filmova slavne redateljice. Prigrlile su ga brojne mlade, cool djevojke, modna zajednica, ljudi neopterećeni povijesnim faktima, jer film je fantastična šarena priča nastala u slavnom dvorcu, jer je produkcija dobila apsolutni pristup palači Versailles, a proračun studija Sony za ovaj film je iznosio tada impresivnih 40 milijuna dolara. Nije se štedilo u stvaranju čiste dekadencije. Ladurée je bio zaslužan za neodoljive slastice, dok je Manolo Blahnik dizajnirao cipele, a nezaboravna je scena kada se među svim pernatim cipelicama ulovi i kadar u kojem se nalaze plave, boje neba all-star conversice. Kostime u ovom filmu potpisuje Milena Canonero koja je za ovaj maestralni posao 2007. godine zasluženo dobila Oscara.

Film Marie Antoinette
Andrew Durham / Entertainment Pictures / Profimedia 

Film Marie Antoinette
Leigh Johnson / Entertainment Pictures / Profimedia 

Film Marie Antoinette
Leigh Johnson / Entertainment Pictures / Profimedia 

Film Marie Antoinette
Leigh Johnson / Entertainment Pictures / Profimedia 

Pamte se brojni fenomenalni vizualni elementi u kombinaciji s umjetničkim širokim kadrovima, poput usporenog vatrometa koji se širi nad Versaillesom, ili perja s glava gostiju koje lebde po plesnoj dvorani, slojevi haljina, ali i scene propitkivanja, tuge; sve to ovaj film čini tako posebnim, privlačnim i bliskim, čineći film bližim priči o odrastanju nego drami iz povijesnog razdoblja. 

Film prati i odličan soundtrack s neočekivanim izvođačima, od The Strokes do New Ordera, te tako glazba ali i brojni mali detalji spajaju povijesne elemente s pop kulturom današnjih vremena, što je i samu kraljicu učinilo humanijom u percepciji gledatelja.

Film Marie Antoinette
Andrew Durham / Entertainment Pictures / Profimedia 


Ako još niste, odvojite vrijeme i pogledajte ovaj film, a ako je i vama na listi omiljenih naslova, odvojite vrijeme, pogledajte ga još jednom i učinite 18. rođendan ovog filma još posebnijim.