Znate li da se ove godine navršava 40 godina postojanja slavnog modela torbe Hermès Birkin? Veliki je to rođendan za model koji desetljećima ima "listu čekanja" kupaca, a kojem vrijednost s godinama raste - zato je vrijeme za prisjetiti se zanimljivosti vezanih uz slavnu torbu.

Priča je započela kao u filmu: 1983., na let Air Francea iz Pariza za London, ukrcala se slavna glumica Jane Birkin. Neadekvatna torba u koju je nastojala ugurati sve svoje stvari nije izdržala, stvari su u avionu ispale iz torbe a sve je to vidio Jean-Louis Dumas, tadašnji izvršni direktor Hermèsa, koji je sjedio u blizini. Predstavio se slavnoj glumici te predložio da joj dizajnira torbu u koju će stati sve njezine stvari.

Jane Birkin s Hermesovom Birkin torbom
Profimedia 

Predloženo, učinjeno, i 1984. je rođena slavna Birkin torba. Od samog početka krasi je quiet luxury estetika, što je bilo u suprotnosti s trendom drugih luksuznih torbica, detalji...  Popularnost ovog modela rasla je polako, ali do početka 2000-ih dobila je kultni status. Tome je zasigurno doprinjeo i nastavak u megapopularnoj seriji Seks i grad, ona u kojoj je Samanthi poslužena kultnu rečenicu It's not a bag, It's a Birkin.

Kroz sljedeća desetljeća torba je zaslužila kultni status, istaknula se kao statusni simbol, a s više popularnosti, postajala je sve skupljom i ekskluzivnijom što potvrđuju i liste čekanja, te uvijek zanimljiv protokol kako uopće možete zaslužiti kupiti jednu Birknicu. Za podsjetiti je kako je u And Just Like That seriji, Birkinica zaslužila (opet) svoj nastavak, a upravo ta Seemina ukradena Birkinjedn aje od potvrda trajne snage ove dizajnerske torbe.

And Just Like That Birkin torba
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Danas Birkin dolazi u tri veličine, od 25, 30 i 40 centimetara, a detalji o tome kako kupiti torbu izravno od Hermèsa ostaju strogo čuvana tajna, ali kruže glasine da kupci moraju imati utvrđenu povijest kupnje u ovom luksuznom brendu i da su kreirali listu želja... Kuća ističe kako je dostupnost ovog modela torbe limitirana vremenom potrebnim za izradu. Torbu izrađuju majstori koji su prošli dugogodišnju obuku kako bi uopće započeli raditi u Hermèsovoj kožnoj radionici. Torba se izrađuje ručno, posebnom tehnikom šivanja.

Hermes Ready to wear AW24 Pariz
Zeppelin / Avalon / Profimedia 

I dok zadnjih tjedana svjedočimo i tome da su neki američki kupci podnijeli tužbe protiv Hermésa zbog "odluke" da neke proizvode prodaje kupcima koje smatraju "vrijednima", te kupnju koja ovisi o prethodnim kupnjama, a oni su ti kupci koji nisu uspjeli u namjeri kupnje slavnog modela torbe; te brojnim TikTok korisnicima koji su zagrizli u Hermès Game, kojom pokušavaju lakše doći do prestižne torbe, popularnost joj ne opada, a preprodaja cvate. Pa tako Birikinice koje se nađu na preprodajnim platformama dosežu minimalno dvostruku cijenu od maloprodajne, od 15.000 do 30.000 eura za klasični model, a zanimljivo je i kako je studija iz 2017. otkrila je da je vrijednost Birkinice porasla za 500 posto u posljednjih 35 godina, a prema izvješću Knight Franka iz 2020., ulaganje u torbu bolje je od dionica ili zlata.

Na spomenute optužbe za BoF su prošle godine iz Hermèsa poručili: "Hermès strogo zabranjuje bilo kakvu prodaju određenih proizvoda kao uvjet za kupnju drugih." Izvršni direktor Axel Dumas priznao je, međutim, da se trgovine potiču da provjeravaju kupce i pripisuju željene torbice samo "pravim" klijentima jer tvrtka nastoji spriječiti eksploziju aktivnosti preprodaje svojih proizvoda.

Anne Hathaway nosi Birkin torbu
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Dua Lipa nosi Birkin torbu
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 
Kim Kardashian nosi torbu Birkin velikih dimenzija
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Jennifer Lopez
Profimedia 


Danas je Birkin neizostavni dio stylinga brojnih slavnih osoba, predmet je umjetničkih formata, te modni komad svojim statusom drži moć biti i ostati najpoželjnijom torbom na svijetu.