Znate li da se 9. veljače svake godine obilježava svjetski dan pizze? Ukoliko ste ljubitelj odlične pizze vjerujemo da ćete ovaj dan obilježiti uz vama omiljenu kombinaciju, uz jelo koje je u izvornom obliku nastalo na jugu Italije još u desetom stoljeću. Ali priča o pizzi nije zaokružena ako ne zagrizete i u priču o najboljem pizzaiolu na svijetu. Njegovo je ime Franco Pepe a njegovu ste priču mogli doživjeti u nedavno objavljenom popularnom Netflixovom serijalu Chef’s Table: Pizza. Ako još niste, vrijeme je da odgledate serijal jer svih šest epizoda prikazuje svijet pizza te vrsnih pizza majstora u posve novom svjetlu.

Franco Pepe, Pepe in Grani
Pepe in Grani 

Četvrti nastavak serijala je posvećen priči koju priča Franco Pepe, vlasnik pizzerije Pepe in Grani, a koja se temelji na životu u pitoresknom talijanskom gradiću Caiazzo, u provinciji Caserta, na jugu Italije, sat vremena vožnje od Napulja.

Chefs Table Pizza
Netflix 

Franco Pepe, Pepe in Grani
Profimedia 

Upravo je pizza koju priprema Franco Pepe razlog zašto brojni turisti te štovatelji vrhunske pizze dolaze u ovaj gradić, razlog zašto Franco Pepe dnevno pripremi i posluži čak 800 pizza. Ciro, Margherita Sbagliata, Mistaken Margherita, I sapori della Tera, Il Sole nel Piato, Scarpetta, Ritrovata (posvećena Stefanu Pepeu, preminulom ocu Franca Pepea) ili slatka pizza Crissommola del Vesuvio koja se priprema od sira ricotta di Bufala Campana DOP, korice domaćih limuna, marmelade od marelica s Vezuva, tostiranih lješnjaka, dehidriranih maslina i svježe mente, dio se te ukusne priče.

Franco Pepe, Pepe in Grani
Pepe in Grani 

Zato je i više nego dobra vijest kako najpoznatiji pizzaiolo na svijetu Franco Pepe, kojem je 2022. prestižni Best Chef Awards dodijelio nagradu The Best Chef Pizza Award, uskoro dolazi u Hrvatsku. Gostovat će na Weekend Food Festivalu koji je prošle godine smjestio Hrvatsku na mapu najvažnijih gastronomskih događanja u Europi, a koji će se održat će se i ove godine, s još bogatijim programom, od 14. do 16. travnja u Rovinju. Franco Pepe će na velikom stageu pred svima pripremati najbolju pizzu a svi posjetitelji festivala moći će se pobliže upoznati s njegovim tajnama zanata.

U Rovinju će uz najboljeg pizza majstora na svijetu gostovati i Dabiz Munoz, dvije godine zaredom najbolji chef svijeta, poznati chefovski trojac: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar, Simon Rogan, chef restorana L’Enclume i pokretač farm-to-table pokreta, Eric Vildgaard iz kopenhagenskog JORDNÆRA te veličanstven tim restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura, chefovi Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo.