Na kraju petodnevnog natjecanja, Raimonds Tomsons, predstavnik Latvije, je osvojio titulu najboljeg sommeliera svijeta na natjecanju za najboljeg sommeliera svijeta Association de la Sommellerie Internationale (ASI). Latvijac je osvojio prvo mjesto, ispred Dankinje Nine Jensen (vrhunske sommelierke iz restorana Alchemist) i kineskog kolege Reezea Choija tijekom velikog finala u pariškoj La Paris Défense Areni. Troje finalista završni je nastup odradilo kroz intenzivno četverosatno testiranje, kušanje, posluživanje vina te rad s barmenom na pripremi koktela.

ASI Best Sommelier of the World 2023, Raimonds Tomsons
Profimedia 

Njihovo se znanje provjeravalo kroz višeslojne testove kroz koje su u svega nekoliko minuta morali prepoznati kušana vina ali i kroz snalaženje u situacijama kao što je boca vina koja nije bila na odgovarajućoj temperaturi ili neplanirani dolazak gostiju za stol. Tijekom finala slavna chefica Anne-Sophie Pic je zamolila kandidate da upare četiri vina koja su upravo kušali s četiri jela na jelovniku iz njenog restorana u Valenceu. Finalisti su također morali analizirati vinsku kartu kako bi identificirali pogreške u cijeni, berbi i podrijetlu, kao i kušati i identificirati berbu triju vina pred publikom koja je bila prisutna u areni.

ASI Best Sommelier of the World 2023, Raimonds Tomsons
Profimedia 

Bio je to i više nego uzbudljiv kraj natjecanja koje se održava svake tri godine i to ispred 4000 vinskih profesionalaca uživo te više od 3000 online gledatelja. 

ASI Best Sommelier of the World 2023, Raimonds Tomsons
Profimedia 

Pobjedniku je ovo bilo drugo finale zaredom, na onom održanom u Antwerpu prije tri godine je osvojio treće mjesto, dok se ovom pobjedom upisao u Kući slavnih ASI prvaka. Sljedeće natjecanje ASI Best Sommelier of the World održat će se 2026. u Portugalu.