10. PINK DAY Zagreb, festival posvećen roséu, ove godine slavi značajan jubilej, svoje deseto izdanje! Na održanoj konferenciji za medije u Laubi predstavljen je program festivala, a osnivačica i predsjednica Festivala, novinarka, urednica i publicistkinja Sanja Muzaferija, tom je prilikom rekla: "PINK DAY Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života; svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav i pravi izbor za vruće ljetne dane. Tijekom posljednjih deset godina Festival je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina a prema priznanju samih vinara, PINK DAY Zagreb značajno je pripomogao i da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske. Ponosna sam što smo pridonijele da rosé kao lagano i proljetno vino dobije sasvim novi i mnogo bolji renome nego što je ga je imao prije nas. Naravno, tu je i naš Green in Pink koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja, a od prošle godine imamo i ružičaste ginove, tonice, likere, koktele..."

Pink Day Sanja Muzaferija i Mario Meštorvić
Pink Day / Rene Karaman Pink Day, Sanja Muzaferija i Mario Meštorvić

Obilježavajući veliki jubilej „malog“, boutique festivala“, koji je nakon Vinistre i VinoComa ujedno i najstariji veći vinski festival u Hrvatskoj, PINK DAY je ove godine pripremio dosad najbogatiji program a sve je na konferenciji za medije započelo slavljenički uz pjenušce dobrodošlice: Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017 i Tomšić Evelin, 2021.

Nakon službenog dijela, prezentaciju vina Brdovite Hrvatske vodio je ugledni sommelier Mario Meštrović i predstavio 5 vina ružičaste boje te regije: Dvanajšćak Kozol rosé 2022; Vinarija Puhelek Rosé 2022; Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022; Bedekovich Prigora rosé Eko 2021; Vinarija Miklaužić Rosé 2021.

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorje Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja, Josip Tržec, tom je prilikom rekao : "Iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji. Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu. Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina. Na današnjoj radionici te na Festivalu, moći će se kušati probrana rosé vina i pjenušce Bregovite Hrvatske."

PinkDay_071.jpg
Pink Day 

Kao i lani, sam festival se održava u Laubi: Kući za ljude i umjetnost, u subotu 22. travnja od 11.00 do 20.00 sati, a sudjeluje 100-injak etiketa ružičastih vina, uz prisustvo najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Naravno, tu su i uvijek izuzetno zanimljive radionice i programi. Ističe se radionica „Ružičasti američki zapad“ s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur, Croatian Premium Wine iz Bostona, kao i zanimljivi okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka – „Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije“ powered by HGK, a u čast procesu napretka ružičastih vina ovoga kraja. Okrugli stol moderira „lovkinja“ Morana Zibar, a sudjeluju predstavnici HAPIHa, HGK, Vinarije Kutjevo i Vina Papak. Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja „Šampionska ulja Istre i Dalmacije“ powered by JGL vodi dr. sc. Mirelle Žanetić, docentica sa Sveučilišta u Splitu, a za sam kraj, „PINK COCKTALIZATION“ powered by Esplanade Zagreb Hotel, radionica ružičastih koktela koju je osmislio Vjenceslav Madić, “Master Kishoni“.

Pink Day Radionice
Pink Day 

Pink Day partneri će i na ovom izdanju Festivala svoje izlagačke stolove lijepo ukrasiti i urediti jer tako ulaze u konkurenciju za najljepše i najkreativnije uređene stolove koji već tradicionalno osvajaju vrijedne nagrade. U Laubi će se povodom Festivala PINK DAY Zagreb ponovno okupiti veliki broj posjetitelja odjevenih u ružičasto željnih druženja, proslave proljeća, optimizma, visoke estetike, odličnih ulja ali ponajprije: izvrsnih ružičastih vina Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Francuske, Austrije... 

O aktivnostima koje prethode 10. Pink Dayu saznajte ovdje.