Sushi je mnogima omiljeno jelo koje se priprema od riže, rižina octa, algi, svježeg povrća, svježe ribe, wasabi umaka, soje… Iako je riječ o vrlo zdravim namirnicama, riža - ključni sastojak sushija - ipak je žitarica pa je u prehrani izbjegavaju oni koji paze na unos ugljikohidrata. Na sreću, postoji savršena zamjena za bijelu rižu pa u omiljenom jelu možemo uživati bez grižnje savjesti, čak i ako smo na dijeti.

Naime, riža za sushi pažljivo se kuha i hladi kako bi u trenutku posluživanja bila idealna. Iako smo naviknuli da se sushi 'slaže' od bijele riže (najčešće shari), u posljednje vrijeme među istinskim gurmanima sve je popularniji – crni sushi. Pripremljen od crne riže, koja je u usporedbi s drugim vrstama najbogatija antioksidansima (ima ih čak šest puta više!), sadrži dvostruko više vlakana i riječ je o integralnoj verziji, što nije zanemariv podatak osobama koje paze na unos ugljikohidrata. Osim toga, tamnocrna nijansa ove riže dolazi od antocijanina, snažnih flavonoida za koje se u raznim studijama navodi da štite od kardiovaskularnih bolesti. U konačnici, crna riža tijekom kuhanja oslobađa karakterističan, vrlo primamljiv orašasti miris, baš kao što je i izgled crnog sushija posluženog na tanjuru.

sushi od crne riže
Vedran Bošković 

Brend Scotti već je godinama sinonim za najkvalitetniju rižu, a u njihovu asortimanu nalazi se i Riso Scotti Venere, jedinstvena riža crnog zrna posebno aromatičnog okusa. Idealna je za salate od riže, poke, sushi…, a vrlo je ukusna i kao samostalan prilog. Dobrobiti ove riže dolaze od njezinih lako probavljivih ugljikohidrata, plemenitih proteina i odsutnosti alergena. Crna riža od koje potječe i Riso Scotti Venere zapravo je vrlo cijenjena zbog nutritivnih vrijednosti (osim antioksidansima, bogata je i mineralnim solima poput željeza, mangana ili selena), a od davnina je bila blagotvorna i za bubrege, jetru te probavne tegobe. Nekada se, doduše, nazivala i zabranjenom rižom jer su joj pripisivali afrodizijačka svojstva pa se uzgajala u ograničenim količinama – za potrebe cara i nekih uglednika. Široke mase nisu je smjele konzumirati. Danas je crna riža jedna od najcjenjenijih namirnica, a popularnost joj sve više raste.

Osim u sushiju, crna riža bit će odlična u povrtnom woku ili burritu (umjesto bijele riže), kao dodatak juhama ili salatama, a možete je koristiti i kao sastojak u vege burgerima. Ako uz zamjenu bijele riže crnom želite još neke promjene u odnosu na tradicionalni sushi, umjesto šećera dodajte steviju – nećete osjetiti razliku. Riža će i dalje biti baš kako treba – i slatkasta i dovoljno ljuta. Ako mislite da je za pripremu crne riže potrebno malo više vještine, ne brinite se jer dovoljno je znati da rižu za sushi treba isprati u tri vode kako bi se odstranio suvišni škrob.

sushi od crne riže
Vedran Bošković 

Mnogi misle da je priprema sushija kod kuće komplicirana, ali ovo je recept koji će vas razuvjeriti.

Sastojci: nori alge, mrkva, korijen peršina, tikvica, 100 g fileta lososa ili tune, 150 g Riso Scotti Venere crne riže, 150 g bijele riže, wasabi, đumbir, sojin umak, rižin ocat, sol, šećer, podloga od bambusa, sezam
Priprema: mrkvu, korijen peršina i tikvicu narežite na tanke prutiće, prokuhajte i procijedite. Nori alge zagrijte s glatke strane kako bi malo omekšale. Rižu skuhajte tako da u lonac stavite rižu i vodu (na 1 litru riže ide 1,1 litre vode), stavite na jaku vatru i kuhajte dok ne proključa. Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte dok voda ne ispari. Kad voda ispari, pustite rižu da poklopljena stoji još 5 do 10 minuta. To je tzv. proces parenja riže. Kada se riža ohladi, zalijte je otopinom od četiri žlice rižina octa, velike žlice šećera i žličice soli. Otopinu treba ukuhati pa njome zaliti gotovu rižu i promiješati.

Nakon što ste sve pripremili, slijedi slaganje sushija. Na podlogu od bambusa stavite nori algu okrenutu hrapavim dijelom prema gore. Na algu rasporedite rižu, a potom na sredinu staviti povrće i ribu. Obrnuti maki sushi priprema se tako da na bambusovu podlogu stavite foliju te veličine, na foliju rižu, na rižu nori algu hrapavim dijelom okrenutu prema riži, a potom na gornji dio povrće ili ribu. Tuljac se potom uvalja u sezam.
Nigiri se priprema tako da u ruke, prethodno oprane i mokre, uzmete rižu, oblikujete je u mali tuljac i preko nje stavite ribu koju potom možete premazati sojinim umakom. Kada okrećete sushi, važno je da ga čvrsto držite i rolate. Prije nego što ga počnete rezati, treba se dobro ohladiti.

Detaljnije o izradi sushija, najzdravijeg fast food-a na svijetu, potražite ovdje.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Nikas d.o.o. , generalnim zastupnikom za brend Riso Scotti.