Prošlogodišnje raskošno putovanje vlakom  Venice Simplon-Orient Expressom od Francuske do Italije, u organizaciji šampanjske kuće Veuve Clicquot, pamti se kao jedno od onih jedinstvenih iskustava koja se moraju doživjeti. Zato sve ljubitelje šampanjaca i putovanja posebno veseli najava kako ovog ljeta slijedi prilika za uživanje jedinstvenom putovanju, ovaj put uz more na vrlo atraktivnim destinacijama. Naime Veuve Clicquot predstavlja putovanje koje putnike vodi od Reimsa u Francuskoj do Ålandskih otoka u Baltičkom moru, do arhipelaga smještenog između Švedske i Finske, planirano od 22. do 25. lipnja 2023.

Veuve Clicquot Cellar In The Sea
Veuve Clicquot 

Zašto baš Baltičko more kao krajnja destinacija ovog putovanja? Razlog se nalazi još u 1840. godini kada je južno od arhipelaga Åland potonuo brod koji je prevozio boce šampanjca Veuve Clicquot namijenjene prodaji na dalekim destinacijama. Godine 2010. godine je otkrivena lokacija potonuća broda a otkriveno je i 47 neoštećenih boca šampanjca, koje su ostale sačuvane zahvaljujući nedostatku svjetla, niskim temperaturama i vodi niskog saliniteta.

Veuve Clicquot Cellar In The Sea
Veuve Clicquot 

Pronalazak sačuvanih boca je bio i više nego odličan razlog za ambiciozan enološki eksperiment pod nazivom "Cellar In The Sea" a sve kako bi se usporedilo mjehuriće koji stare pod vodom s bocama skladištenim u podrumima. Projekt je započeo 2014. godine kada se određena količina šampanjca pospremila u podrume kuće u Reimsu te ista količina boca potopila ispod površine Baltičkog mora. Tijekom 40 godina Veuve Clicquot planira održati nekoliko stručnih usporednih kušanja te poslati uzorke na enološka sveučilišta u Reimsu i Bordeauxu na znanstvenu analizu. I dok je prva degustacija održana je 2017. godine, na drugo kušanje koje će se održati u lipnju po prvi put su pozvani i gosti koji će u sklopu putovanja imati priliku posjetiti oba mjesta te sudjelovati u ekskluzivnom kušanju koje će voditi chef de cave Didier Mariotti.

Veuve Clicquot Cellar In The Sea
Veuve Clicquot 

Ovo iskustvo će biti dostupno za 28 osoba a na iskustveno putovanje se kreće iz Francuske, gdje će se obići povijesni vinogradi kuće Veuve Clicquot, ručati u vrtovima Manoir de Verzy te uživati u kušanjima u podrumima slavne šampanjske kuće. 

Veuve Cliquot Manoir de Verzy
Veuve Clicquot 

Veuve Clicquot Cellar In The Sea
Veuve Clicquot 

Veuve Clicquot Cellar
Veuve Clicquot 

Sljedeći dana gosti će otputovati na Ålandske otoke te na putu za otok Silverskår uživati u ručku na jedrenjaku. I ručak i svečanu večeru će prirediti chefovi restorana ovjenčanih s Michelinovim zvjezdicama. Treći dan je posvećen podrumu u moru i kušanjima šampanjaca iz boca izvađenim iz mora a gostima koji su i iskusni ronioci pružit će se prilika da zarone pod more do mjesta na kojem su potopljene boce šampanjaca.

Cijena i više detalja ovog putovanja dostupni su po upitu koji zainteresirani gosti mogu uputiti šampanjskoj kući.