Za nama je drugo izdanje Weekend Food Festivala, festivala koji se potvrdio kao najvažniji gastronomski događaj u Hrvatskoj i regiji. Bogati program privukao je više od 2000 posjetitelja koji su sudjelovali na predavanjima, panel diskusijama i masterclassovima, a sve uz odličnu zabavu, druženje i naravno – hranu.

Prvi dan obilježen je nevjerojatnim nastupom Franca Pepea, najboljeg pizziaola svijeta koji je održao cooking show i pokazao kako nastaje pizza na koju svaki dan na ulicama talijanskog grada Caiazzo čeka tisuće ljudi. Ova zvijezda Netflixovog hit serijala Chef’s Table: Pizza, usprkos činjenici da ne priča engleski, a ni hrvatski, izazvao je ovacije foodija, ljubitelja pizze i gurmana svih uzrasta koji su iz prve ruke došli vidjeti istinskog majstora na djelu.

WFF Franco Pepe
WFF PIXSELL Matija Habljak 

Ništa manje uspješne u prenošenju poruke ovogodišnjeg festivala, a to je održivost, nisu bile ni ostale svjetske i domaće kulinarske zvijezde – Ricard Camarena, Eduard Xaturch, Ana Roš, Eneko Atxa, Simon Rogan, Deni Srdoč, Mate Janković, ali i mnogi drugi stručnjaci scene restoratera, hotelijera i prehrambene industrije.

WFF Eduard Xatruch Disfrutar
WFF Gordan Svilar 

Subota je započela predavanjem Mate Jankovića koji je ispričao svoje iskustvo kako ne propasti u prvoj godini, dok je David Skoko izazvao oduševljenje publike vatreno zagovarajući udaljavanje od elitnog pristupa gastronomiji kao vrhuncu hrvatskog turizma i okretanje autohtonim i lokalnim okusima. “Mi promoviramo kvarnerske škampe koji ih imamo jedva za malo veći restoran, a sitnu plavu ribu koje imamo u izobilju uopće ne brendiramo.”, objasnio je Skoko zašto misli da je sve što radimo krivo.

WFF Karime Lopez i Takahiko Kondo Gucci Osteria
WFF PIXSELL Matija Habljak 

Održivost u kuhinji nezaobilazna je tema prehrambene industrije, pa tako i ovogodišnjeg izdanja Festivala jer je restoranska industrija na glasu kao notorna zbog svojih brojnih prekovremenih sati, dinamične svakodnevice i čestih burn-outova ljudi. Upravo o tome pričao je i šarmantni par iz restorana Gucci Ostreria da Massimo Bottura – Karime Lopez i Takahiko „Taka“ Kondo. Jedan od temeljnih motiva njihovog pristupa timskom radu uzajamno je poštovanje i briga za suradnike.

WFF Karime Lopez Takahiko Kondo Gucci Osteria
WFF Gordan Svilar 

„Gotovo cijelo vrijeme od otvaranja restorana zadržali smo istu postavu zaposlenika pa smo sad već nešto poput obitelji. Nije uvijek lako, no trebamo se odmaknuti od ideje da kvaliteta znači previše rada i patnju. Za mene patnja nije isto što i žrtva. Da, moramo puno raditi, ali radimo ono što volimo i trebamo paziti jedni na druge i čuvati si leđa.“ istaknuo je Takahiko.

WFF Gala večera
WFF Gordan Svilar 

WFF Gala večera Cap Aureo
WFF Gordan Svilar 

Eric Vildgaard, poznat kao jedan od najuzbudljivijih kuhara u Kopenhagenu, suvlasnik restorana Jordnæra nagrađenog s dvije Michelin zvjezdice, očarao je publiku svojom životnom pričom i pristupom kako namirnicama tako i poslu. “Kopenhagen je prepoznat kao destinacija u koju dolaze foodiji iz cijelog svijeta, željni gourmet iskustava koje će moći samo tamo iskusiti. Nas se smatra velesilom kad je gourmet u pitanju. No ono što imam je pitanje za sve vas, ako odete u supermarket u Hrvatskoj i u Danskoj, vrlo brzo ćete shvatiti koja zemlja ima bolje namirnice. Točan odgovor bi bio Hrvatska.” rekao je Vildgaard, i oduševio prisutne svojim stavom.

Dabiz Munoz WFF 2023
WFF Gordan Svilar 

U dvorani je nastao tajac kad se na pozornicu popeo najbolji chef svijeta Dabiz Muñoz koji je publiku u Rovinju počastio nečim zaista posebnim – kulinarskom demonstracijom dva jela iz njegova restorana DiverXO. Nakon prošlogodišnjeg nastupa u Rovinju, Muñoz i publika dijelili su posebnu povezanost, a njegova demonstracija nagrađena je ovacijama.

Dabiz Munoz WFF 2023
WFF Gordan Svilar 

Neponovljivi Rasmus Munk je na predavanju istaknuo: “Danas se konstantno postavlja pitanje o održivosti u restoranima, čak i kod restorana poput našeg, no ono što ja vidim kao prednost uspješnih restorana je humani pristup zaposlenicima”, te objasnio kako njegovi zaposlenici imaju slobodu i dovoljno vremena i za obitelj i za poslovna usavršavanja.

WFF Rasmus Munk
WFF Gordan Svilar 

Kod njega u restoranu balans između poslovnog i privatnog života je upisan u temelje poslovanja. “Ako želite biti jedan od najboljih restorana na svijetu, morate stvoriti zajednicu u kojoj se može napredovati, ali istovremeno imati vremena za privatni život i obitelj” izjavio je Munk, dobivši ovacije publike čime je zatvoren programski dio festivala. 

WFF Gala večera
WFF Gordan Svilar 

WFF Gala večera Cap Aureo
WFF Gordan Svilar 

Posjetitelji su tako na ovogodišnjem izdanju Festivala, osim mogućnosti da upoznaju nove trendove i poslušaju predavanja i panele nekih od najutjecajnijih profesionalaca industrije, imali priliku povezivati se i družiti u odličnom ambijentu stare Tvornice duhana Rovinj.

David Skoko i Petar Štefanić WFF 2023
WFF Gordan Svilar 

FOOD TECH WFF
WFF Pixsell Armin Durgut 

WFF_Cap Aureo_gala večera
Weekend Food Festival 

Weekend Food Festival 2023
WFF_Pixsell_Armin Durgut 

Na Festivalu je predstavljeno i ovogodišnje FoodTech Start Up Competition natjecanje za start up-ove, nastalo u suradnji Maistre, Infobipa, Peperminta i Kauflanda, a koncipirano s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene, ugostiteljske i retail industrije. Start up-ovi se mogu prijaviti ovdje, a pobjednik će biti proglašen na Weekend Media Festivalu u rujnu u Rovinju.