U subotu 22. travnja u zagrebačkoj Laubi: kući za ljude i umjetnost sve je bilo ružičasto. Održano je deseto izdanje jedinstvenog festivala posvećenog rosé vinu, za koji pokretačica Sanja Muzaferija uvijek kaže da je to ujedno i proslava proljeća, optimizma i nježne, ženstvene energije uz lagana vina.

U Laubi se povodom Festivala PINK DAY Zagreb ponovno okupio veliki broj znalaca, profesionalaca, ljubitelja i ljubiteljica vina, posjetitelja koji su odjeveni u ružičasto bili željni druženja, proslave proljeća, optimizma, visoke estetike, odličnih ulja ali ponajprije: izvrsnih ružičastih vina Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, SAD-a...

10. Pink Day
Pink Day The Pale i Miva Galerija vina

PINK DAY Zagreb spaja zabavu, nježna vina i edukativne sadržaje; okuplja vinske znalce i profesionalce i znalce, ali i „obične“ ljubitelje ovih finih ružičastih vina idealnih za toplije dane. Osim što je festival roséa, PINK DAY Zagreb je i svojevrsna posveta ženskoj energiji i ljepoti života; lepršava svečanost ružičastog pogleda na svijet. Jer rosé i jest upravo takav: vedar!

Tijekom posljednjih deset godina Festival se etablirao zbog edukativnih sadržaja, razmjene iskustava izlagača, veselog i optimističnog ozračja a dosljedno je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina te, prema priznanju samih vinara, značajno pripomogao da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske.

10. Pink Day
Pink Day 

„Ponosna sam što je PINK DAY Zagreb pomogao da roséi steknu bolji renome. Naravno, tu je i Green in Pink, koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja, a od prošle godine imamo i ružičaste ginove, tonice, likere, koktele..“ - rekla je Muzaferija.

10. Pink Day
Pink Day Sanja Muzaferija direktorica PD festivala i Zrinka Jelić Belinić izvršna direktorica PD festivala

Ovaj boutique festival, koji je nakon Vinistre i VinoComa ujedno i najstariji veći vinski festival u Hrvatskoj, ove je slavljeničke godine ponudio više od stotinu etiketa vina, tridesetak etiketa vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i predstavio nekoliko premium brandova žestokih pića i koktela, a u svemu je uživalo više stotina posjetitelja. Bio je to najbogatiji festivalski program do sada.

4 Vinarija Kutjevo dobila je nagradu za najljepþe ureðeno izlagaƒko mjesto.jpg
Pink Day 

Zapravo je čitav mjesec travanj bio okupan u užičasto, jer je već na konferenciji za medije u Laubi početkom mjeseca, priredio radionicu vina Bregovite Hrvatske, pod dirigentskom palicom iskusnog sommeliera Maria Meštrovića. Nastavilo se 18. travnja, u jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinom zvjezdicom, Noel, gdje se pred prepunim auditorijem održao Masterclass rosé vina Chateau d'Esclans „Pinks That made History“ powered by PBZ Card Premium Visa, koji su se kušali iz vrhunskih Riedel čaša a sve pod vodstvom Teda Lelekasa, Moet Hennessy brand ambasadora.

10. Pink Day
Pink Day Puklavec Family Wines

10. Pink Day
Pink Day Goran Grgić i Zrinka Jelić Belinić

Festivalske radionice

Svi popratni programi izlagačkog Festivala su i ovoga puta bile izuzetno zanimljivi. Za „Ružičasti američki zapad“ s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur, Croatian Premium Wine Importa iz Bostona, tražilo se mjesto više. Dok je Bagur predstavljala vinarije i njihovo pozicioniranje na golemom američkom tržištu, njen suprug i poslovni partner Win Burke, govorio je o karakteristikama i stilu svakog od pet vina koja – su došla - od sjevernog dijela američkog Zapada, Oregona, sve do kalifornijskog juga i Napa Valleyja. Među njima je bio i Grgich Hills Rosé Mikea Grgicha, čovjeka hrvatskih korijena i pionira vinarstva u SAD-u. Gost iznenađenja bio je vrhunski američki kuhar chef Johnny Sheehan koji je rekao i nekoliko riječi o pairingu ovih vina s hranom.

10. Pink Day
Pink Day Radionica Ružičasti američki zapad

Znalcima i svima koji su željeli saznati nešto više bio je privlačan panel, tj. okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka – „Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije“ powered by HGK, a u čast procesu napretka ružičastih vina ovoga kraja. Moderatorica je bila „lovkinja“ Morana Zibar, a sudjelovali su predstavnici HGK: Jelena Đugum; HAPIHa: Darko Cenbauer;Vinarije Kutjevo: Dino Galić i Vina Papak: veteran Mladen Papak.

10. Pink Day
Pink Day Okrugli stol moderirala je Morana Zibar

Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja „Šampionska ulja Istre i Dalmacije“ powered by JGL vodila je docentica sa Sveučilišta u Splitu dr. Sc. Mirella Žanetić, gdje su posjetitelji mogli saznati sve o tajnama dobroga ulja.

10. Pink Day
Pink Day Radionica maslinovih ulja Green in Pink

Za sam kraj su na radionici koju je osmislio Vjenceslav Madić, “Master Kishoni“: „PINK COCKTALIZATION“ powered by Esplanade Zagreb Hotel došli na svoje ljubitelji ružičastih koktela, začudne molekularne „alkemije“ koktela i miksologije - jer su se na ovoj radionici doslovce događala čuda u čaši.

10. Pink Day
Pink Day Master Kishoni održao je odličnu Pink Mixology radionicu powered by Esplanade Zagreb Hotel

Na Festivalu se, prigodno, mogla kupiti i limitirana edicija majica s likom „Pink Girl“ čiji dizajn potpisuje Marina Dimić Kepeski, koja je uz Muzaferiju i njenu partnericu u PINK DAYu Zagreb Zrinku Jelić Belinić bila u žiriju koji je odabrao najljepše stolove izlagača. Osim po vinima i izuzetno dobroj atmosferi koja je uvijek zajamčena, Festival je poznat i po fantastično uređenim izlagačkim stolovima. Svi se partneri iznimno trude jer se ovdje dodjeljuju iznimno vrijedne nagrade za kreativno uređen izlagački stol. Ove godine je vrijednu prvu nagradu, 12 Riedel čaša iz linije Restaurant Extreme Rosé osvojilo Kutjevo.

10. Pink Day
Pink Day Bety Fakin i Sanja Muzaferija

Na festivalu su se mogle kušati delikatese vrhunske pekarnice Noel Bread & Deli glavnog pekara Nikše Mandića, uživati u keksićima Miscotti s brusnicama, suhim malinama, ružom...autorice Mirte Atlije koji se idealno uklapaju uz rosé vina, pojesti nešto od ponuđenih tanjura Cateringa Kvatrić, odmoriti se u loungeu koji je s PINK DAY Zagrebom uredila Ikea, kupiti knjige izdavačke kuće Media Bar. 

10. Pink Day
Pink Day Nikša Mandić iz Noel Bread & Deli

10. Pink Day
Pink Day Sanja Muzaferija i Ines Matić Matešković

Ukratko, zaključak je jednoglasan, vrijedilo je doći! A tko nije, svoju će priliku dobiti iduće, 2024.godine na 11. Festivalu.

10. Pink Day
Pink Day