Ako vašu pažnju privlače vijesti vezene uz poznate chefove i njihove aktivnosti, ovo je vijest koja ima posebno značenje. Naime 12. lipnja u Londonu se organizira Cradle od Food - jedinstvena jednodnevna konferencija o hrani koja će ujedno biti i mjestom prikupljanja sredstava u čast kulinarskog nasljeđa, običaja i ljudi jugoistočne Turske i sjeverne Sirije, regija razorenih potresima u veljači 2023.

Cilj ovog događaja je pomoći u zaštiti i održavanju bogate kulinarske kulture regije i to dijeljenjem njezinih okusa, recepata i priča sa svijetom te pružanjem podrške lokalnim proizvođačima. Ova jedinstvena manifestacija svim okupljenim će pružiti priliku za sudjelovanjem u inspirativnim razgovorima o bogatoj kulinarskoj kulturi regije, kao i u panel raspravama o ulozi i važnosti hrane u rehabilitaciji zajednica, te impresivna iskustva vezana uz hranu a sve na kultnoj londonskoj adresi Old Billingsgate. Vrhunac dana bez sumnje će biti veliki zajednički ručak u kojem će se ponuditi tradicionalna jela, koja će uglavnom pripremati svjetski vodeći chefovi te kulinarske ikone iz regije.

Regija zahvaćena razaranjima izazvanim potresom kroz tisućljeća je dom brojnih kultura i jedna je od kolijevki svjetske civilizacije. S velikim trgovačkim središtima, kao i raskrižjima umjetnosti, znanosti i religija, ona je imala i ima snažan povijesni i kulturni značaj. Kulinarska baština regije izuzetno je bogata i slojevita, zahvaljujući bogatstvu namirnica i raznolikosti naroda koji ovdje žive.

Sam događaj podržava PROTOTİP:RAKI - projekt iza kojeg stoje Mehmet Gürs (mnogi ga smatraju osobom koja je pokrenula suvremenu restoransku scenu u Istanbulu) i Cemre Torun (gastro urednica, autorica najprodavanijih kuharica s originalnim receptima usmjerenima na lokalne sastojke te od 2014. godine predsjednica The World's 50 Best Restaurants akademije za Tursku, Grčku, Izrael i Balkan) a koji su oduševili gostovanjem na nedavno održanom Weekend Food Festivalu u Rovinju gdje su između ostalog govorili o izazovima proizvodnje autohtonog alkoholnog proizvoda od anisa i grožđa, kojim potiču male proizvođače i lokalnu zajednicu.

Sav prihod od prodaje ulaznica i dodatnih donacija pružit će se za pomoć malim poljoprivrednicima i proizvođačima harne u regiji kroz suradnju s turskom Zakladom Mozaik i humanitarnom organizacijom Hayata Destek.

Govornici na ovoj jedinstvenoj konferenciji su Ana Sortun, Anissa Helou, Ansel Mullins, Carolyn Steel, Filiz Hösükoğlu, Gözdem Gürbüzatik, İsa Bal, Jessica Rosval, Kamal Mouzawak, Kathryn Morgan, Maksut Aşkar, Mohammad Orfali, Tangör Tan; i suradnici: Ahmet Dede, Ana Sortun, Berkok Yüksel, Burçak Kazdal, Cem Mirap, Cihan Çetinkaya, Deniz Alphan, Emre Şen, Esen Hünal, Esra Muslu, Fatih Akerdem, Filiz Hösükoğlu, Hülya Ekşigil, Hus Vedat, Imad Al Arnab, İnanç Çelengil , İsa Bal, Kardelen Soyalp, Kemal Demirasal, Leen Al Zaben, Levon Bağış, Lotta Jörgensen, Maksut Aşkar, Mehmet Akdağ, Moyin Halabi, Mohammad Orfali, Murat Deniz Temel, Mustafa Özgüler, Oğul Türkkan, Özhan Zengin, Reyhan Ülker, Sandra Kaya , Sarah Abbott, Şemsa Denizsel, Seray Öztürk, Sinan Büdeyri, Sinan Hamamsarılar, Somer Sivrioğlu, Süleyman Gülüm, Şahin Erdal, Tangör Tan, Tülin Bozüyük, Tuba Şatana, Yaren Çarpar.

Ovo je i više nego dobar razlog za put u London!