Dizajniran kao aperitiv, dobar Negroni upravo je definicija ravnoteže i jednostavnosti, a njegova kontinuirana popularnost ne iznenađuje. Riječ je o piću neobične kombinacije gorčine i slatkog okusa, baziranom na Campariju, slatkom vermouthu i ginu. Ovaj koktel odličan je prije dobrog obroka, da bi stvorio ugodnu atmosferu i dobro raspoloženje. Veliki obožavatelj Negronija bio je književnik Ernest Hemingway, a od 2013. slavi se diljem svijeta kroz takozvani Tjedan Negronija kad tisuće barova i restorana iz cijelog svijeta rade svoje verzije negronija u čast onog originalnog te ujedno doniraju određene iznose dobrotvornim organizacijama po svom izboru.

negroni koktel
Shutterstock 

Ima više verzija o tome kako je nastao negroni ali najčešće pričana je ona da je izumljen u Caffe Casoniju u Firenci u Italiji 1919. Legenda kaže da je grof Camillo Negroni zamolio svog prijatelja, barmena Forsca Scarsellija, da ojača njegov omiljeni koktel Americano (poznat i kao Milano – Torino, mješavinu Camparija (iz Milana), slatkog vermoutha (iz Torina), i soda vode sa dodatkom kriške limuna), tako što je sodu zamijenio s ginom. Scarselli je dodao i ukras od naranče, umjesto limuna koji biste obično dobivali s Americanom, i piće je postalo hit.

I sam Camillo Negroni bio je zanimljiva ličnost. Tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća, putovao je Amerikom a jedno je vrijeme živio život kauboja. Također je živio u Londonu, što je, vjerijatno i učinilo ljubiteljem gina te, posljedično, dovelo do toga da je (možda i nehotice) stvorio jedan od najpoznatijih koktela svih vremena.
Obitelj Negroni brzo je iskoristila uspjeh koktela, osnovavši destileriju Negroni 1919. u Trevisu u Italiji, gdje su proizveli gotovu verziju pića, koja se prodaje kao Antico Negroni. Destilerija je otvorena i danas, a u vlasništvu je nove obitelji.

negroni koktel
Shutterstock 

Za pripremu dobrog Negronija trebaju vam jednaki omjeri sastojaka: 20ml gina, 20ml vermoutha i 20ml Camparija te kolut naranče za ukras. Negroni se ne miksa nego - slaže. Dakle, prvo u kristalnu čašu stavite led te slažite ostale sastojke dodavši koru naranče koju, ako želite, možete prethodno i karamelizirati.