Okusi mora, stine i Cetine sljubljeni s ručno izrađenim kruhom pečenim ispod peke, gastronomski su dragulj Kaštil Slanice. Ovaj 25-godišnji obiteljski restoran podignut na zidinama srednjovjekovnog trgovišta solju uz smaragdno zeleno okruženje Cetine, njeguje drevne lokalne recepture kuhinja Dalmacije i Dalmatinske zagore.

Svoju obljetnicu okrunili su rebrendingom koji intrigantno portretira novi jelovnik “Okusi mora, stine i Cetine” – na način da je svaka gastronomska cjelina predočena posebnom pričom. Rebrending potpisuje višestruko nagrađivani Design Bureau Izvorka Jurić, a on na rafinirani način povezuje ugostiteljsku ponudu Kaštil Slanice, njezino prirodno okruženje, povijest lokaliteta i obiteljsku tradiciju u cjeloviti doživljaj.

Interijer 1.jpg
Design Bureau Izvorka Juric 

Kaštil Slanica posvećena je lokalnim namirnicama i autohtonim sortama, objedinjenim stoljetnim obiteljskim recepturama omiškog kraja te selekcijom vrhunskih dalmatinskih vina.

Povijesno nasljeđe Kaštil Slanice

Kula u kojoj se restoran nalazi, svoju je povijest započela u 16. stoljeću, kao trgovište solju između Omišana i Turaka. Tada iznimno vrijedna sol morskim je i riječnim putem dolazila do Slanice, gdje se skladištila i slala kopnom dalje u unutrašnjost. Dva stoljeća kasnije, obiteljski predak, Ivan Rogošić, od Venecije je dobio 12,2 mletačkih kanapa zemljišta na kojem se nalazila i kula. Čuvajući tu pradjedovinu, 1998. godine je u legendarnoj kuli otvoren obiteljski restoran u kojem je dočarana raznolikost i ljepota omiškog kraja. Od tada do danas vodi ga zajedništvo obitelji i ljubav prema tradiciji.

Novi jelovnik ispričan novim vizualnim identitetom – “Okusi mora, stine i Cetine”

“Specijaliteti zbog kojih je Kaštil Slanica kao rijetki dragulj usmenom predajom poznata od Zadra do Dubrovnika, svakako su soparnik – zaštićeno kulturno dobro Hrvatske s oznakom geografskog podrijetla - jela od pastrve, žaba, jegulje, sipe te nezobilazna mirisna pašticada vlasnice Vinke i omiška juha s ovčjim sirom. Poseban draž prostoru daje i miris svježe pečenog kruha, koji se svakodnevno mijesi i peče ispod peke - jednako kao meso, riba i hobotnica. Desertni meni također sadrži najfinije slastice koje se već dugo poslužuju na stolovima Dalmacije – od rožate, rafiola pa sve do čuvenih fritula.

Jelovnik 1.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Dalmatinski slatkisi- arancini,limuncini, usecereni bademi, smokva .jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Omiska juha s ovcjim sirom 2.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Riblji skartocet 2.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Nakon 25 godina uspješnog rada, željeli smo i prostoru i našem brendu dati neku novu svježinu, pa smo kroz novi identitet povezali tradiciju, kulinarstvo, obitelj, prirodu i povijest u jednu cjelovitu priču. Restoran su 1998. godine otvorili moji roditelji Damir i Vinka Rogošić želeći ponuditi jedinstveni gastronomski doživljaj i kroz njega dočarati raznolikost i ljepotu omiškog kraja. Naš novi slogan Čuvari začina života naglašava obiteljski karakter restorana i našeg predanog osoblja kao čuvara tradicije i dalmatinske gastronomije.” - pojašnjava Dunja Kadrić, suvlasnica i brend menadžerica restorana.

Dunja Kadric 1.jpg
Ivona Bezmalinović Dunja Kadrić

“Novi brending ističe Kaštil Slanicu kao nezaobilazno mjesto u doživljaju kulturnog i povijesnog nasljeđa te prirodnih bogatstva ove destinacije. Uz novi vizualni identitet u komunikaciju su uključene priče o životu u Dalmaciji prenesene kroz zanimljive "crtice" praćene ilustracijama Vedrana Klemensa." – približila nam je Izvorka Jurić, kreativna i art direktorica iz Design Bureau Izvorka Jurić.

Brujet od jegulje.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Bruschetta Slanica 2.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Crni rizot od sipe.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Pohane žabe.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

glavni kuhari.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Restoran kao promotor dalmatinske gastronomije i autohtonih vinskih sorti

Kaštil Slanica smještena je na samo četiri kilometra od Omiša i mora, u neposrednoj blizini većih gradova poput Splita i Makarske, na spoju obale i zaleđa. 

Cuvene fritule 1.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Kruh ispod peke 1.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Rozata 1.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

Soparnik 1.jpg
Lili Bašić, Design Bureau Izvorka Jurić 

“Namirnice iz okruženja sastavni su dio svakodnevne ponude, a jela su po preporuci stručnjaka za maslinova ulja i vina sljubljena s izvornim i autohtonim dalmatinskim sortama poput vrgoračke zlatarice, viške vugave, hvarske bogdanuše, imotske kujundžuše, korčulanskog pošipa i grka, pelješkog dingača i omiškog tribidraga kad se radi o vinu, ali i oblice, levantinke i drobnice u jednim od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja Dalmacija nudi. Uz to, izdvojio bih aceto iz ekološke proizvodnje višnje maraske na tek 20-ak kilometara od restorana, kao i liker smokve sa cvijetom soli iz solane u Ninu, s kojom nas sol veže kako prije pet stoljeća, tako i danas.˝ - objašnjava Filip Rogošić, suvlasnik restorana i menadžer hrane i pića.

Dunja Kadric, Vinka Rogosic, Damir Rogosic, Filip Rogosic.jpg
Ivona Bezmalinović Dunja Kadrić, Vinka Rogošić, Damir Rogošić, Filip Rogošić