Jeste li ikada razmišljali o bojama kao sastavnom elementu vašeg doma, elementu koji ima pozitivan učinak na vaše raspoloženje te energiju prostora? Usprkos svim trendovima vezanim na uređenje interijera, priča o bojama i našim domovima je odraz naših želja, vizija prostora u kojem živimo ali i znanja o utjecaju boja, jer jedno je sigurno - i nijanse imaju značajan utjecaj na nas.

O toj temi često govore profesionalci koji se bave terapijom bojama, od kojih se posebno ističe Suzy Chiazzari. Ona objašnjava kako su boje neverbalni oblik komunikacije koji koristimo da izrazimo tko smo, a boje koristimo ovisno o našem iskustvu, kulturi, dobi i spolu.

Interijeri dizjan boje
Unsplash / Don Kaveen 

Za početak podsjetnik na osnovne boje, osnovnih 7 boja spektra, a one su ljubičasta, indigo, plava, zelena, žuta, narančasta i crvena. Boje poput ljubičaste, indigo, plave su hladne boje s kraćom valnom duljinom, dok su žuta, narančasta i crvena vruće boje s dužom valnom duljinom. Zelena ima srednju valnu duljinu što je čini umirujućom i tihom bojom. Imajte na umu da hladne boje imaju meditativni i opuštajući učinak na um, dok tople boje imaju tendenciju izazivanja stanja pobuđene energije.

Dom, kao prostor u kojem živimo, odmaramo, dijelimo vrijeme s obitelji i prijateljima, zaslužuje biti odjeven u boje koje pozitivno utječu na naše raspoloženje ali i raspoloženje ukućana, i zato je važno biti okružen bojama koje volimo.
Zato, ako ste u prilici osvježiti zidove vašeg doma, i želite nešto umirujuće i neutralno Chiazzari preporučuje da vaša odluka ide u smjeru korištenja svježih, svijetlih i hladnih tonove, poput bijele, sivo bijele, blijedo zelene boje... To se ne odnosi samo na boje zidova već i boje namještaja, pločica, podova, detalja... a ove se boje odlično nadovezuju na bazne boje koje možemo opisati pojmovima boje ljuske jajeta, zobi, alabastera...

Interijeri trendovi
Pexels / Monstera Production 


Pri odabiru boja za dnevni boravak preporuka je postići dobar omjer svijetlih i tamnih tonova, te da igrom tih boja i detalja u vama dragim bojama unositi živost i osjećaj ugode. Detalji mogu biti razni, od cvijeća, zelenog bilja, stolnjaka, do svijeća, vaza, lampi, dekora...

Interijeri dizjan boje
Unsplash / Khloe Arledge 


Dobrodošao je savjet za uređenje spavaće sobe koje zahtijevaju posebnu pažnju jer u njima započinjemo i završavamo naš svaki dan. Preporuka je da tamniji tonovi vladaju na uzglavlju kreveta ili zidu iznad kreveta, dok svjetliji topliji tonovi zaodijevaju ostatak sobe što motivira već pri jutarnjem buđenju.

Interijeri dizjan boje
Unsplash / Spacejoy 

Kupaonice su prostori u kojima svakako možete pomicati granice, ali vrijedi i preporuka da za uređenje odaberete neutralne, hladne tonove, te da udahnete energiju detaljima u živopisnim bojama. Ne zaboravite na prirodne materijale, kamen i drvo svojim teksturama i bojama unose odličnu energiju u prostor.

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Interijeri trendovi
Shutterstock 

Savjet je da izbjegnete kataloški stil uređivanja, sve u jednom tonu, jer vaš stambeni prostor je odraz vas i vaše osobnosti. Zato, ako volite jače boje, odredite zid ili detalj koji će vas učiniti doboro raspoloženim upravo zahvaljujući boji koja je odraz vaše vizije ugodnog stanovanja. Pa tako korištenje pastelnih ili toplih tonova ružičaste pomaže u koncentraciji i poboljšava fokus, dok jaka plava ili zelena mogu povećati produktivnost i potaknuti osjećaj mira.