Izgled vašeg životnog prostora odraz je naše osobnosti, smisla za dizajn te potreba. A kako se u prostoru u kojem živimo osjećati još ugodnije? Tajna je ne samo u pravilnom rasporedu prostorija te odabranom namještaju, već i u malim tajnama uz čiju ćemo primjenu svakom prostoru dati na posebnosti te izbjeći standardne greške. Otkrivamo kako tome doskočiti te životno prostor učiniti funkcionalnim, korisnim te udobnim za život. I ne zaboravite, često su sitnice ono što vaš prostor čini posebnim i upravo vašim.

1. Recite ne dosadno razmještenom namještaju

Ideja dobro namještenog stana se temelji na želji da spojimo dobar izgled, udobnost i funkcionalnost prostora, a opet da stan ima dušu. Kako vaš prostor ne bi izgledao već viđeno, važno je sagledati prostor kroz veličinu i orijentaciju, te preskočiti klasične vizije namještanja npr. dnevnog boravka. Razmislite kako dobro postaviti sofu, treba li vam polica od zida do zidam ili mali stolić nasred prostorije, ili zašto ne ubaciti fotelju o kojoj sanjate. Ne robujte navikama drugih ljudi, posegnite za praktičnim a estetskim rješenjima.

Interijeri
Unsplesh / Beazy 

2. Boje i materijali

Pri uređenju prostora prednost moraju imati prirodni materijali kao što su drvo i staklo. Budite oprezni s odabirom metalnih komada, od slavina do ukrasa po kuhinju, jer vrsta i boja metala mora biti u stilu s uređenjem prostora, ona koja će dugo savršeno odgovarati vašem prostoru. Jednako vrijedi za boje zidova i detalja, savjet je – ne pretjerujte. Malo boje je dobrodošlo, ali važna je mjera kako u količini tako i u odabiru palete boja.

Interijeri
Interijeri / Coco Tafoya 

3. Mora li sve biti matchy-matchy

Katalozi s namještajem su jedno a život u prostoru uređenom kao iz kataloga drugo. Savjet je da razmišljate van okvira kataloga i kombinacijom stilova, tekstura i boja prostoru pružite osobnost. Klasične noćne ormariće možete zamijeniti drugačijim rješenjima, poput mini police, stoličića; jednako tako je dobar savjet da odaberete kvalitetnu te atraktivnu rasvjetu, te nekim komadima promijenite funkciju – klasična vitrina može postati mjestom čuvanja knjiga ali i stolnjaka, antik komoda mjestom za vaš televizor.

Interijeri
Unsplash / Xie Yujie Nick 


4. Tepih, da ili ne?

Funkcija tepiha je da prostoriji pruži ugodnu bazu, ali kako bi to postigli važno je odabrati tepih koji veličinom, bojom te motivima odgovara prostoru. Savjet je da namještaj stoji na tepihu, zato ne kupujte premale komade, dok je preporuka da u spavaćoj sobi tepih bude do noćnih ormarića. Tepih je važan komad u svakom domu, pa se isplati potrošiti vrijeme na pronalaženje onog savršenog. Razmislite o vintage komadima, posebno ako ne inzistirate na nekoj točno određenoj boji i motivu, ali neka i vintage komad bude u što je moguće boljem stanju. Jer, i najklasičniji bijeli namještaj u kombinaciji s ovakvim tepihom podiže dojam prostora.

Interijeri
Unsplash / Chloe Frost Smith 


5. Detalji su važni

Dojmovi koji privlače pažnju uglavnom se ističu sitnicama, kombinaciji dekorativnih i sentimentalnih predmeta te osobnih sitnica. Taj se dojam ne može postići odlaskom u obližnju trgovinu i kupnjom razno raznih sitnica, već prikupljanjem, te kombiniranjem vaših vintage, jedinstvenih i trendovskih komada. Detalje u prostoru kombinirajte u dinamici većih i manjih predmeta, stvari ne moraju biti posložene kao na izložbi. Svježe cvijeće i zelenilo u prostoru su divan detalj koji doprinosi udobnosti i ljepoti prostora. Zato je važno kakve vaze i posude za cvijeće birate. Preporuka je da klasično prozirno staklo zamijenite odličnom keramikom, terakotom, formama koje privlače oko a uklapaju se u estetiku vašeg prostora.

Interijeri
Unsplash / Mathilde Langevin 

6. Rasvjeta je sve

Nema jednog pravila kakve i koje rasvjetne komade odabrati, ali sigurno je da su od velike važnosti podne i stolne lampe,i to pravilo vrijedi za svaku prostoriju. Poigrajte se različitim dizajnerskim komadima te različitim visinama, jer kad govorimo o rasvjeti u prostoru važno je postići dojam slojevitosti, a zato samo stropna rasvjeta nije dovoljna. Birajte toplu rasvjetu, jer takva svjetlost daje ugodan sjaj i dubinu prostoriji, što je čini ugodnijom i udobnijom. U ovoj priči ne zaboravite na važnost svijećnjaka i svijeća.

Interijeri
Unsplash / Beazy 

7. Pazite što i kako stavljate na zidove

Jedna od najčešćih pogrešaka u uređenju stana je raspored i postavljanje slika, okvira i detalja na zidovima. Ili su postavljene previsoko ili na neadekvatnim pozicijama. Kako bi tome doskočili dobar je savjet da mobitlom poslikate prostor dok stojite i sjedite u toj prostoriji. Pokušajte odrediti visinu vješanja stvari i niže nego što biste inače odlučili, ugodno će vas iznenaditi. Također pripazite na odabir okvira i stakla, često se dogodi da jeftin okvir umanjuju vrijednost djela koji uokviruje.