OVI SU MATERIJALI APSOLUTNI HIT U UREĐENJU DOMA: Osim što izgledaju luksuzno, osvježavaju svaki prostor

Uređenje interijera je zahtjevan proces, a uz materijale koji oplemenjuju svaki prostor, mjesta za pogrešku gotovo nema

pexels

Navikli smo da namještaj i dekoracije imaju glavnu ulogu u uređenju luksuznih interijera, dok su materijali od kojeg su načinjeni podovi, zidovi kao i završna obrada uglavnom nedovoljno cijenjeni, ali i to se promijenilo posljednjih godina.

Globalna pandemija naglasila je važnost površina i materijala koji se lako čiste. Naime, nema smisla nabavljati nešto preosjetljivo što bi lako mogle uništiti kemikalije i sredstva za čišćenje. Međutim, to ne znači da materijali koji su trenutno poželjni ne trebaju izgledati luksuzno.

Drvo

Drvo je zaživjelo u svim dijelovima doma. Prema dizajnerima, glavni razlog je taj što je sve više ljudi postalo svjesno njegovih pozitivnih psiholoških učinaka pa ga sve više žele u svojim prostorima, bilo na stropovima, zidovima, podovima ili za ugradnju.

Održivost također utječe na trendove pa u posljednje vrijeme vidimo pomak od egzotičnih, tropskih ili sporo rastućih vrsta drveta. Posebno su popularne prirodne teksture ili brušene završne obloge, a brušeni hrast i ariš odličan su izbor jer imaju puno teksture i izražajne uzorke. Izbjeljeni orah također je popularan izbor, posebno u nameštaju, baš kao i jasen koji je odlična alternativa hrastu.

Statement kamen

Za površine poput radnih ploča u kuhinji i kupaonici, brušeni i mat mramor su i dalje u trendu, baš kao i kvarc, koji je mnogima omiljen jer ga je lako održavati. Sve popularniji je i prirodni kamen koji izgleda kao statement komad u prostoru, posebno ako se radi o bijelom kamenu koji izgleda poput umjetničkog djela.

Što s podovima?

Iako je popularnost drvenih podova u sivim tonovima neprolazna, novi trendovi sve više nameću boju drveta srednjeg tona, kao i podove od terakote. U toplijim krajevima sve su traženije trajne površine, poput betona i kamena, koje su hladnije pod nogama, a pritom zadržavaju dašak sofisticiranosti. Ipak, polirani beton vjerojatno je najbolji izbor ako u obzir uzmemo nekoliko važnih faktora: troškove ugradnje, lakoću održavanja i prirodnu sposobnost reguliranja temperature.

Zbogom fugama

U današnje vrijeme kad je svima glavni cilj što manje truda i vremena uložiti u održavanje i čišćenje prostora, fuge postaju neprijatelj, ali s razlogom. Noćna su mora za čišćenje i dugotrajno održavanje, posebno na kuhinjskim zidovima i podovima, kao i zidovima tuša.

Zato se na zidove u prostoru za tuširanje danas sve češće stavljaju veće pločice ili kamene ploče, a podovi se sve više izrađuju od betona ili se također koriste pločice velikih formata s gotovo neprimjetnim fugama. Kuhinjski zidovi iznad kućnih aparata, sudopera i radne površine najčešće se rade od istog materijala od kojeg je izrađena radna ploča, i to u jednom komadu kako bi se izbjegli spojevi.

Izvor: Elle.rs