Baš kao i moda, današnji svijet dizajna interijera nevjerojatno je raznolik. Teško je zamisliti period u kojem je bilo toliko različitih trendova, od toplog minimalizma do maksimalističkog raskoša. 

Međutim, čak i među tim konkurentskim stilskim pravcima jedna blaža estetika osvaja srca sve više profesionalaca i njihovih klijenata. Pristaše ovog pokreta naginju prvenstveno neutralnim bojama i (uglavnom) organskim materijalima za stvaranje sofisticiranog minimalizma.

Ultimativni cilj je spokoj budući da živimo u kaotičnom svijetu. Dom bi nam trebao biti utočište i pružiti predah, osobito nakon izolacije tijekom pandemije koronavirusa i sve češćeg rada od kuće. Dizajneri interijera iz tog razloga dobivaju sve više zahtjeva za čistim linijama, boljom organizacijom i mirnijim ugođajem.

Imajući na umu suzdržanost, prostori ne smiju biti pretrpani. Forme su nekomplicirane, tonovi prigušeni, namještaj sveden na minimum - izbjegavajući vizualni (ili doslovni) nered. Osim toga, boje i uzorci više nisu u fokusu, već materijali, odnosi, proporcije i ručna izrada.

Preferirani tonovi soba su u neutralnim bojama, a koji su varirali tijekom vremena, od blijedožutih 1980-ih do mora hladnih sivih koje su preplavile društvene mreže tijekom prošlog desetljeća. U posljednje vrijeme, međutim, takvi prigušeno-chic interijeri bili su u nijansi nalik svježe umućenom bešamelu. Architectural Digest takvu estetiku naziva "minimalizmom bijele čokolade". Dizajneri interijera otkrili su kako ga postižu.

1. Pažljive proporcije

Što je manje komponenti koje čine prostoriju, to će svaka od njih dobiti više pažnje. Minimalizam ne bi trebao biti dosadan pa odaberite namještaj zanimljivih oblika i završnih obrada. Klonite se masovne proizvodnje i pokušajte nabaviti komade obrtnika koji izrađuju unikatne komade.

Uređenje interijera
Shutterstock 

"Ako prostor ima zanimljive arhitektonske značajke, visoke stropove ili pogled, to ćemo iskoristiti. Tamo gdje ih nema, naporno ćemo raditi kako bismo unijeli karakter u dom kroz zanimljive podove, letvice, obnovljene kamine ili vrata", rekla je Keren Richter iz dizajnerskog studija White Arrow. Ukratko, sjajne sobe imaju pogled, kako iznutra tako i izvana. Imaju i žarišnu točku ili dvije, ali i iznenađenje i oblik koji zadržava pažnju.

2. Tekstura

Ako već imate monokromatske sobe, poigrajte se s varijacijama, odnosno različitim teksturama i materijalima. Zidove u bijelim ili bež nijansama možete gipsati, staviti tapete ili čak malo kože, što će prostoru dati toplinu i pokret.

3. Kombinacija boja

Čak i kada se soba na prvi pogled čini bezbojnom, postoje nijanse koje mogu stvoriti ili uništiti željeni efekt. Dizajneri interijera bježe od dosadne bijele boje jer rade s bezbroj nijansi i tonova. Varijacije postaju važnije kad počnete smanjivati zasićenost boja pa tako malo ružičaste u toploj bijeloj sobi ili podton plave mogu neutralni prostor učiniti neugodnim za boravak.

4. Prirodni materijali

Dublje, zasićenije boje također mogu biti dio ove estetike, a to su često boje marelice, oker, tamnosmeđe i tonovi terakote ili oraha inspirirani prirodom. Topli minimalizam voli i različite varijante drva i kamena jer prostorije i dalje ostaju neutralne budući da se ne radi kontrast, već se pridržava jedne palete boja.

Uređenje interijera
unsplash 

Međutim, neživi predmeti nisu jedini koji doprinose živosti prostora pa dizajneri interijera predlažu da koristite puno sobnih biljaka.

5. Pažljivo s uzorcima

Iako minimalizam obično ne podrazumijeva uzorke, ništa vas ne spriječava da ih uvedete u svoj dom. Obično postoji neka vrsta uzorka u većem formatu iz kojeg se izvlače boje, dok su svi drugi uzorci u sobi u manjem formatu. Omjer uzoraka nešto je na što se treba obratiti pozornost kada u prostor želite unijeti topli minimalizam.

6. Slojevi

Sve više klijenata od dizajnera interijera traži da integriraju vintage komade u domove, koji sa sobom često donose bogatu paletu tonova drveta ili metala poput starog mesinga i bronce. To pomaže da se prostorima da ugodan osjećaj u kojem se može živjeti.

Osim toga, dobra odabrana rasvjetna tijela i dodaci mogu pomoći u boljem balansiranju interijera. Omjer predmeta i namještaja jednako je važan. Sve je u težini i perspektivi, ali i prosudbi kad je prostor nedovršen, a kad je baš kako treba biti.

7. Vrag je u detaljima

Detalji su završna čarolija koja spaja ove ugodne, ali elegantne sobe. Minimalistički prostori najbolje funkcioniraju kada su predmeti u njima posebni. Odaberite ih s puno pažnje i odlučite se za kvalitetu umjesto kvantitete. Pomno promatrajte kvalitetu prirodnih materijala i kako se određeni predmet mijenja ovisno o završnoj obradi, svjetlu i odnosu s drugim predmetima. 

Uređenje interijera
unsplash 

Uobičajena je zabluda da su jednobojni interijeri svi isti i lišeni osobnosti, ali to ne mora biti tako. Iako zaista jesu suptilniji, takvi interijeru su bogati, a svaki je projekt drukčiji. Glavno je pitanje - što pokušavate reći? Kada to dokučite i imate nešto zanimljivo za reći, donosite odluke koje podupiru vašu priču.