Odabir parfema vrlo je osobna stvar, od mirsa koji volimo, nota koje pristaju našem raspoloženju, dobu dana, navikama... Ali jedno je sigurno, parfem koji odaberemo želimo da miriši što je moguće duže u punoj mirisnoj kompoziciji. Kako bi u tome uspjeli važno je razumjeti razliku između pojma parfemske vodice, koja uvijek traje duže od toaletne vode ili kolonjske vode; koje note oblikuju odabrani miris te kako ispravno nanijeti miris.

Djevojka osmijeh
Unsplash / Alexander Krivitskiy 


Za to je korisno primjenjivati 5 savjeta za nanošenje parfema.

1. Parfem nanesite na strateške točke tijela

Coco Chanel savjetovala je nošenje parfema na svim mjestima gdje želite da vas se poljubi. I to je dobar savjet. Parfem raspršite s udaljenosti od 10 do 20 cm od kože, na svaku pulsnu točku svog tijela: toplina tijela višestruko će povećati njegovu mirisnu snagu. Poželjne točke za nanošenje mirisa su – vrat, linija kose iza ušiju, udubljenje između grudi, zapešća, pregibi laktova. Za još bolji mirisni doživljaj dobro je raspršiti parfem te proći kroz oblak mirisa.

2. Istaknite miris omiljenog parfema

Većina brendova uz parfem nude liniju proizvoda istog mirisa. Krema za tijelo, maglica za kosu, losion ili ulje za tijelo, njihovim korištenjem dodatno naglašavate snagu vašeg parfema.

3. Parfem uvijek nanosite na dobro hidratiziranu kožu

Parfem bolje prijanja uz hidratiziranu kožu. Molekule parfema savršeno će se prihvatiti za proizvod za njegu koji ste nanijeli odmah nakon tuširanja te tako imati bolju postojanost.

4. Ne trljajte parfem

Često nesvjesna navika nanošenja parfema uključuje činjenicu kako pri raspršivanju parfema dodatno utrljavamo parfem rukom o ruku ili rukom na kožu vrata. Taj korak nije poželjan jer trljanjem zagrijavamo kožu što aktivira enzime koji ubrzavaju isparavanje mirisa, s naglaskom na srednje i gornje note. Zato je važno raspršiti miris na vama strateška mjesta i ne dirati ga.

5. Parfemirajte svoju odjeću

Parfimiranje odjeće, posebno u hladnijim mjesecima, je dobar način da zapečatiti svoj miris. Raspršite malo parfema po šalu, šalu ili unutrašnjosti kaputa... Prirodni materijali poput vune, pamuka l kašmira puno bolje raspršuju mirise od sintetičkih materijala. Budite oprezni s materijalima poput svile ili satena, jer na njima mirisi ostavljaju trag, mrlje.