U želji da očuvamo što zdraviji, sjajniji i elastičniji izgled kože, neosporno je da njezi lica posvećujemo puno pažnje, no koliko pažnje (budimo iskreni) posvećujemo njezi kože vrata i dekoltea?

Počevši od detaljnog uklanjanja šminke i ostalih nečistoća, večernje beauty rutine koja se sastoji od nekoliko koraka te obaveznog jutarnjeg nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom, zapitajte se pridržavate li se doista svih ovih koraka? Ako je odgovor negativan, u ovom tekstu objasnit ćemo kako da što prije pristupite ovoj beauty temi s pažnjom koju zaslužuje.

Njega vrata i dekoltea zahtijeva posebno prilagođen pristup jer se fine linije i bore na tom području pojavljuju ranije nego na ostalim dijelovima tijela. No, to ne znači da nema načina da se stanje poboljša i ublaži. Ispod su četiri ključna koraka za sprječavanje i smanjenje bora na vratu i dekolteu. Krenimo redom.

Njega kože zimi
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Korak 1: Koristite SPF hidratantnu kremu svako jutro

Ovaj korak nas nije iznenadio jer znamo da su hidratacija i zaštita od sunca ključni za meku, glatku i mladoliku kožu. No, dobro je zapamtiti da je to potrebno činiti svaki dan, bez obzira na vremenske uvjete. Dermatolog Brendan Camp ističe: 'Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena i elastina, strukturnih proteina u dermisu koji osiguravaju strukturu i čvrstoću. Sunce pridonosi procesu starenja ubrzavajući razgradnju ovih proteina'.

Sunce, točnije UV zrake, doprinose svim znakovima starenja, pa tako i onima koje dr. Brendan često viđa u svojoj dermatološkoj ordinaciji. Prvi je 'tech neck', odnosno horizontalne bore na vratu koje se ističu kada nagnemo glavu dok gledamo u mobitel. Drugi je prevelika opuštenost kože. I da, jednostavna hidratantna krema sa zaštitnim faktorom može pomoći u liječenju oba problema.

Korak 2: Nanesite serum s retinolom nekoliko puta tjedno

Retinol je nešto poput čarobnog sata koji može vratiti vrijeme na vratu i dekolteu, baš kao i na licu. 'Kada se koriste redovito tijekom dužeg vremenskog razdoblja, poznato je da serumi ili hidratantne kreme s retinolom poboljšavaju proizvodnju kolagena', kaže Camp. 'Ne zaboravite postupno uvoditi retinol u svoju rutinu jer može uzrokovati nuspojave kao što su crvenilo, suhoća i svrbež, osobito na osjetljivoj koži vrata'.

Dermatologinja Elizabeth Geddes-Bruce dodaje: 'Koža na vratu je osjetljivija od kože na licu i potrebno ju je nježnije tretirati. Sklonija je iritacijama i treba joj dulje da se oporavi od ozljeda zbog manje folikula i rezervi matičnih stanica'.

Njega kože vrata i dekoltea
Courtesy of Vivara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Korak 3: Koristite peptidni serum za vrat

I dok je retinol izvrstan za mnoge stvari, uključujući smanjenje vidljivosti linija i bora, peptidi imaju dugoročnu ulogu u zatezanju kože tijekom vremena. Kao što Camp kaže, 'peptidi su sastojci za njegu kože koji djeluju kao građevni blokovi proteina, poboljšavajući razine kolagena i elastina'.

Korak 4: Isprobajte profesionalne tretmane

Ako lokalni tretmani nisu dovoljni, dobra je vijest da u specijalističkim ordinacijama postoje različiti tretmani koji mogu pomladiti izgled vašeg vrata. Camp preporuča mikrodermoabraziju (dermapen). 'Microneedling je tretman koji stvara male površinske ozljede na koži, što zauzvrat potiče proizvodnju kolagena', objašnjava. 'Ovo potiče proizvodnju novog kolagena koji će zategnuti i učvrstiti kožu vrata'.

Što se tiče botoksa i filera, oni na različite načine djeluju na promicanje mladolikog izgleda. Filer hijaluronske kiseline može se ubrizgati u područje kako bi se ublažio izgled bora. Injekcije neurotoksina, poput Botoxa, 'mogu smanjiti pojavu platizmalnih traka, koje se često pojavljuju s godinama', kaže Camp.

Izvor:Elle.rs