Kad je riječ o vitaminima za njegu kože, vjerojatno ste upoznati s vitaminom C i vitaminom A. Možda koristite serum s vitaminom C za blistavost, jačanje kolagena i ujednačavanje tonusa kože, a retinoidi bi mogli biti dio vaše rutine protiv akni i bora. No, jeste li upoznati s vitaminom E?

Vitamin E je nutrijent, a ujedno i jedan od četiri vitamina topiva u mastima, što znači da se skladišti u masnom tkivu tijela. Njegova najveća uloga je da djeluje kao antioksidans. Vitamini topivi u mastima igraju sastavnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima kao što su vid, zdravlje kostiju, imunološka funkcija i zgrušavanje krvi.

Može biti prirodan ili sintetski proizveden u laboratoriju. Kada se dobiva prirodnim putem, vitamin E se ekstrahira iz biljnih ulja, sjemenki, orašastih plodova, avokada i cjelovitih žitarica.

Njega kože zimi
Ryan McGinle/Calvin Klein / Capital pictures / Profimedia 

Dobrobiti vitamina E za našu kožu

Štiti prirodnu barijeru: Vitamin E zadržava lipide (zdrava ulja i masti) u vašoj koži i omogućuje da prirodna barijera ostane netaknuta. To pomaže u hidrataciji i sprječava suhoću kože.

Liječi kožu: Vitamin E dokazano ubrzava zacjeljivanje oštećene kože od opeklina i drugih ozljeda za 50%.

Ima antioksidativna svojstva: Vitamin E neutralizira slobodne radikale i mijenja stanje oštećene kože. U kombinaciji s vitaminom C može pružiti dodatnu zaštitu od sunca i smanjiti znakove starenja.

U kojem obliku je najbolje koristiti vitamin E?

Stručnjaci kažu da se vitamin E može konzumirati hranom koja ga sadrži ili uzimanjem dodataka prehrani. Ako želite iskoristiti neke od tih prednosti njege kože, možete ga primijeniti i lokalno. Uzimanje dodataka prehrani pomoći će u liječenju stanja kože poput dermatitisa, dok će lokalna primjena vitamina E pomoći u izblijeđenju ožiljaka i smirivanju upaljene kože. U svakom slučaju, najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili dermatologom prije uvođenja vitamina E u svoju beauty rutinu.

Njega kože
Shutterstock 

Kome se preporučuje vitamin E?

Specifični tipovi kože koji bi mogli imati najviše koristi od vitamina E su oni s kronično suhom i upaljenom kožom, atopijskim dermatitisom i ekcemom.

Međutim, vitamin E nije za svakoga i može izazvati iritaciju, poput površinskog dermatitisa. Ne preporučuje se za masnu kožu jer može začepiti pore i povećati vjerojatnost izbijanja akni. Ako imate osjetljivu kožu, također budite oprezni, prvo ga testirajte na minimalnoj površini kože.

 Izvor:Elle.rs