Ako postoji proizvod koji gotovo magično djeluje na bore, fleke i ostale 'nesavršenosti' na koži, onda je to retinol. Stručnjaci ga stalno iznova spominju i to nije bez razloga, ali nažalost, ovaj moćni anti-age sastojak, koliko god mi to željeli, ne odgovara svima.

Vrlo je važno naglasiti da s retinolom treba početi postupno, dajući koži vremena da se navikne, a gotovo je sigurno da će doći do nekih nuspojava te da će vam se koža razbuktati, odnosno problem koji ste željeli riješiti se može pogoršati.

Proizvodi s retinolom smanjuju fine linije i bore stimulirajući proizvodnju kolagena i elastina, potiču površinske stanice na odvajanje što rezultira svjetlijom kožom i ujednačenijim tonom te smanjuju višak pigmentacije inhibicijom enzima potrebnog za proizvodnju melanina.

Zimska njega kože
Shutterstock 

Međutim, u isto vrijeme, retinoidi mogu imati neke ozbiljne nedostatke. Poznati su po svojim potencijalnim nuspojavama, uključujući crvenilo, suhoću i opću iritaciju, a da ne spominjemo da ih ne smiju koristiti trudnice ili dojilje.

Dobra vijest je da imate druge mogućnosti: prirodne alternative retinolu koje daju jednako dobre rezultate, s puno manje nuspojava i iritacija.

1. Bakuchiol

Bakuchiol je možda najpoznatija i dobro proučena alternativa s rezultatima najsličnijim retinolu, smatraju stručnjaci. Dobiva se iz lišća i sjemenki biljke Babchi i, iako nije derivat vitamina A, djeluje slično radeći na istim putevima kao retinol kada je u pitanju poticanje proizvodnje kolagena i elastina. Glavna prednost bacuchiola u odnosu na retinol je ta što je pogodniji za osjetljive tipove kože. U jednoj studiji koja je uspoređivala bakuchiol i retinol, pokazalo se da oba sastojka smanjuju bore te poboljšavaju pigmentaciju, elastičnost i čvrstoću kože - ali bakuchiol se bolje podnosio. Osim toga, budući da nije derivat vitamina A, mogu ga koristiti žene koje su trudne ili dojilje.

2. Ulje šipka

Ulje šipka sadrži male količine retinoične kiseline, kažu stručnjaci, napominjući da se retinol mora pretvoriti u retinoidnu kiselinu u koži prije nego što može imati bilo kakav učinak. Do tada, odličan je za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanje sjaja sivoj, umornoj koži. Također, ulje šipka bogato je masnim kiselinama koje su bitne za održavanje zdrave kožne barijere te smanjuju vidljive znakove starenja sprječavajući gubitak vlage.

Njega kože
Shutterstock 

3. Rambutan

Rambutan može imati dobre učinke protiv starenja kože zbog visokog sadržaja antioksidansa. Neutralizira slobodne radikale i štiti kožu od oksidativnog oštećenja, smanjujući upalu i uništavanje kolagena i elastičnog tkiva.

4. Ulje sjemenki mrkve

Dobiveno iz sjemenki divlje mrkve, samo ulje je bogato beta-karotenom za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u regeneraciji stanica. Osim toga, bogato je antioksidansima (vitaminima C i E, kao i vitaminom A koji se u koži mogu pretvoriti u retinol), a nedavna istraživanja pokazala su da je ulje sjemenki mrkve učinkovito za pomlađivanje kože.

Prirodne zamjene retinolu
Shutterstock 

5. Ulje bobica pasjeg trna

Pulpa bobica pasjeg trna nutritivni je koncentrat bogat vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima. Točnije, ovo se ulje često koristi u njezi kože, ponajviše zbog visoke koncentracije antioksidansa, uključujući karotene, vitamine E i C te flavonoide. Također je bogato esencijalnim masnim kiselinama, što ga čini izuzetno hranjivim sastojkom. Nekoliko studija pokazalo je da ulje bobica pasjeg trna potiče proizvodnju kolagena i pomaže u zacjeljivanju rana.

6. Azelaična kiselina

Azelaična kiselina prirodno se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž, a također se prirodno stvara na našoj koži pomoću kvasca - Malassezia furfur, koji je dio naše normalne flore kože. Iako ne postoje istraživanja koja je direktno uspoređuju s retinolom, postoji mnogo preklapanja između prednosti ova dva sastojka. Primjerice, azelaična kiselina također je sastojak u borbi protiv akni jer ubija bakterije koje inficiraju pore, smanjuje upalu i crvenilo, radi piling i smanjuje proizvodnju keratina, prirodne tvari koja može dovesti do začepljenja pora. Osim toga, pokazalo se da smanjuje pigmentne stanice, zbog čega se koristi za liječenje melazme i post-upalne hiperpigmentacije.

Njega kože
Shutterstock 

7. Niacinamid

Ovaj sastojak je malo drugačiji od ostalih na ovom popisu jer nije biljni već oblik vitamina B-3. Niacinamid nudi mnoge iste prednosti kao i retinol - smanjenje upale, povećanje proizvodnje kolagena, liječenje akni i rješavanje prekomjerne hiperpigmentacije. Retinol i nicinamid također se razlikuju kada je riječ o hidrataciji: dok retinol isušuje, niacinamid pomaže održavati kožu hidratiziranom. Iz tog je razloga dobar izbor za sve tipove kože, a ponekad se čak kombinira s retinolom u određenim formulacijama.

 Izvor: Elle.rs