Kako starimo, gubitak i stanjivanje kose postaju neizbježni, bez obzira na spol. Ova dva stanja nisu nužno povezana pa često možete čuti da imate puno kose, ali da je tanka. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti, minimizirati ili sakriti stanjivanje kose, kaže dermatolog dr. Jamuna Pai za Vogue India. 'Iako se genetski uzroci ne mogu liječiti, hormonalni izbori i način života su oni na koje možemo utjecati'.

Kako prepoznati stanjuje li vam se kosa?

Prvo, utvrđivanje je li vaša kosa prorijeđena ili ne treba mjeriti tijekom nekoliko tjedana, a ne dana, jer gubitak kose varira. Dr. Iain Sallis preporučuje 'test repa': obratite pozornost na debljinu i 'zamah' vašeg repa. Tanji rep i povećan broj dlačica koje strše znakovi su stanjivanja kose.

Plava kosa u trendu
Instagram (@hoskelsa) 

Savjeti i kućni lijekovi

Dakle, shvatili ste da vam se kosa prorijedila. Što sada? Dr. Annabel Kingsley iz Philipa Kingsleya preporučuje prvo provjeru medicinskih uzroka, testom krvi i mjerenjem feritina. Urednica Voguea India Hasina Jeelani također preporučuje razne kućne lijekove, uključujući maske za kosu s kavom, jajetom ili limunom, kao i visokoproteinsku prehranu i dodatke vitamina D i vitamina B kompleksa.

Često je prorijeđena kosa kod žena posljedica tzv. trakcijske alopecije koju uzrokuju pretjerano stegnute frizure kao što su repovi i punđe. Dr. Pai predlaže da radije zaboravite na popularne zabačene frizure i umjesto toga neko vrijeme nosite raspuštenu kosu.

Najbolji mehanizmi protiv stanjivanja kose

Adekvatna njega, prirodni sastojci i određeni pripravci mogu pomoći u borbi protiv stanjivanja i ispadanja kose. Poznato je da vitamin D jača kosu, dok kompleks vitamina B može doprinijeti gustoći kose i kvaliteti vlasišta. Biotin je također korisno sredstvo za jačanje i pomaže da kosa raste brže i jače.

Prijeđite na prehranu bogatu proteinima koja potiče rast nove kose. Jaja služe i kao odličan izvor proteina, a žumanjak sadrži peptide koji potiču rast folikula dlake. Da biste svojoj kosi dali dodatni poticaj, umutite jedan žumanjak i nanesite ga na folikule i kosu, ostavite da djeluje sat vremena prije nego što je operete šamponom.

Plava kosa u trendu
Instagram (@renee.valerie) 

Kofein prisutan u kavi može pomoći u rastu novih folikula dlake. Pomiješajte jednu žlicu meda s istom količinom maslinovog ulja i dodajte dvije žličice kave u prahu. Smjesu nanesite kao masku na tjeme, ostavite 20 minuta i isperite šamponom.

Svježi limunov sok ili limunovo ulje također su dostojni kandidati za poticanje rasta kose i održavanje zdravog vlasišta. Da biste iskoristili njegove prednosti, nanesite svježi limunov sok na vlasište i kosu 15 minuta prije šamponiranja. Također, možete dodati malo limuna svojoj omiljenoj maski za kosu.

Masiranje područja uz kosu hranjivim uljima, kao što su kokosovo ulje i bademovo ulje, pomaže poboljšati cirkulaciju krvi, što dovodi do jače kose. Korištenje lokalnog tretmana, kao što je Minoxidil, može značajno pomoći u povećanju volumena kose. GQ preporučuje proizvode za teksturu, volumen i stiliziranje koji odgovaraju vašem tipu kose, suhi šampon, ali i da pranje kose šamponom svaki drugi ili treći put zamijenite samo i isključivo pranjem kose regeneratorom (tzv. cowash).

U nastavku donosimo neke od najboljih proizvoda protiv stanjivanja kose.

Necessaire - The Scalp Serum

160992.jpg
Necessaire 

Nutrafol - Hair Serum

160988.jpg
Nutrafol 

Vichy - Dercos Aminexil Clinical 5

160993.png
Vichy 

The Ordinary - Multi-Peptide Serum for Hair Density

160989.jpg
The Ordinary 

Olaplex - No 7 Bonding Oil

160990.png
Olaplex 

 Izvor: Elle.rs