Područje oko očiju može biti pogođeno nekoliko uobičajenih problema s njegom kože, a vrećice ispod očiju su među onima s kojima se najteže nositi. Stručnjaci kažu da najbolja metoda za trajne rezultate ovisi o tome kako je problem uopće nastao. Vrećice ispod očiju su dio kože koji uključuje donji kapak. Ako ne nestanu nakon dobro prospavane noći, onda je to normalan i prirodan znak starenja.

Ipak, ima ohrabrujućih vijesti: bez obzira na izvor vaših natečenih očiju, postoje proizvodi koje možete koristiti, radnje koje možete poduzeti i promjene načina života koje možete učiniti kako biste se riješili podočnjaka — ili barem smanjili njihovu pojavu.

U nastavku donosimo preporuke dermatologa koji su dublje istražili neke od uzroka vrećica ispod očiju, kao i njihove preporuke za tretmane koji umiruju, smanjuju otekline i općenito zaglađuju osjetljivo područje oko očiju.

Vrećice ispod očiju
Shutterstock 

Što uzrokuje vrećice ispod očiju?

Kao što je već spomenuto, starenje je najčešći uzrok vrećica ispod očiju. 'Prirodni proces starenja dovodi do gubitka kolagena i elastičnosti kože', kaže Stephanie Kappel, dermatologinja. 'Kako kolagen opada, nježna koža oko očiju slabi, čineći vrećice ispod očiju vidljivijima'. Kappel dodaje da anatomija osobe ili genetska predispozicija, tanka koža, zadržavanje tekućine zbog prehrambenih navika, dehidracija, alergije, pušenje i nedostatak sna također mogu pridonijeti opuštenom izgledu očiju.

U kojoj dobi se pojavljuju?

Iako se natečene oči mogu pojaviti već u 20-ima, Kappel kaže da će problem vjerojatno biti izraženiji nakon 30-ih. 'Naš dermis, epidermis i potkožno tkivo s vremenom se stanji, zbog čega ovi podočnjaci mogu djelovati izraženije. Na sve to uvelike utječu anatomija, genetska predispozicija i način života', napominje. Međutim, strateške navike njege kože mogu pomoći u smanjenju problema, što zahtijeva redovitu upotrebu seta protiv bora ili flastera (više o tome kasnije).

Ulja za lice
Shutterstock 

Možete li se riješiti vrećica ispod očiju?

Iako je moguće riješiti se vrećica ispod očiju, to nije uvijek tako jednostavno. Ovisno o težini problema i njegovom uzroku, može biti potreban invazivniji pristup za rješavanje ovog problema. 'Kada se vrećice razviju, teško ih je ukloniti osim ako ne planirate liječenje u ordinaciji ili kirurške zahvate', kaže Teresa Song, dr. med., dermatologinja. Upravo je zato najidealniji scenarij poduzeti korake da se spriječi njihovo nastajanje.

1. Poduzmite čvrste korake kako biste spriječili vrećice ispod očiju

Dovoljan odmor i pravilna hidratacija uz redovitu tjelovježbu mogu pomoći smanjiti zadržavanje tekućine u području oko očiju i promicati cjelokupno zdravlje kože. Uglavnom, ako kupnja cool nove šalice i svilene jastučnice može biti motivacija koja vam je potrebna da usvojite zdravije navike, samo naprijed.

2. Investirajte u kremu za područje oko očiju sa svojstvima hidratacije, učvršćivanja ili posvjetljivanja

Taj korak može napraviti veliku razliku u smanjenju izgleda vašeg područja oko očiju. Song kaže da potražite kreme sa sastojcima poput retinola, peptida, kofeina, zajedno s antioksidansima poput vitamina C i zelenog čaja.

Vrećice ispod očiju
Shutterstock 

3. Smanjite otekline korištenjem umirujućih flastera ispod očiju

Eye patchevi korisni su za uklanjanje tamnih krugova ispod očiju i privremeno smanjenje oteklina.

 Izvor:Elle.rs