Kada vrhovi vaše kose počnu izgledati poput ispucalog užeta, to je znak da nešto nije u redu s rutinom njegovanja. Ispucali vrhovi izrasline su na vrhovima vaše kose uzrokovane opadanjem kortikalnih stanica. Posljedica su suhoće, bojanja kose i toplinskog stiliziranja. Vrhovi vaše kose također su najstariji dio kose,pa je razumljivo da s vremenom mogu oslabjeti i procvjetati.

Postoje dvije vrste oštećenja, fizička i kemijska, koja uzrokuju ispucale vrhove. Fizička oštećenja: najveći uzrok ispucalih vrhova je toplina. Pretjerano korištenje vrućih alata i pretjerano feniranje mogu ozbiljno oštetiti kosu, pogotovo ako je kosa osjetljiva zbog bojanja i/ili izbjeljivanja. Fizičko oštećenje također može nastati nakon češljanja ili četkanja, korištenja elastičnih gumica za kosu i frizura poput pletenica. Kemijska oštećenja: To je rezultat bojanja kose i drugih kemijskih tretmana.

Kestenjasta kosa za jesen 2023.
Instagram (@anthonyholguin) 

Možete li se riješiti ispucalih vrhova bez šišanja?

Nažalost, ne možete popraviti ispucale vrhove koji su već ispucali, možete ih samo podrezati kako biste spriječili širenje ispucalih vrhova duž linije kose.

Kako spriječiti pucanje vrhova?

Iako ne postoji adekvatna zamjena za dobro šišanje, bolje je spriječiti nego liječiti – a postoje jednostavni načini za smanjenje štete koju naše navike stiliziranja čine kosi. U nastavku izdvajamo deset najučinkovitijih smjernica za sprječavanje ispucalih vrhova.

Sušenje na zraku: prvi koraci u našoj rutini njege kose mogu utjecati na zdravlje vrhova. Grubo sušenje uključuje korištenje topline koja može isušiti kosu i dovesti do pucanja. Ako stvarno želite zaštititi svoju kosu, stručnjaci preporučuju sušenje na zraku dok kosa ne bude 50-80% suha, a zatim možete koristiti sušilo za kosu kako biste oblikovali i zagladili kutikule.

Plava kosa u trendu
Instagram (@hoskelsa) 

Korištenje češlja sa širokim zupcima: uvijek je dobro početi oblikovati češljem sa širokim zupcima, a osim toga, važno je krenuti od donjeg dijela kose prema gore.

Smanjenje temperature uređaja za oblikovanje: bilo koji alat za kosu iznad 180 stupnjeva dekeratinizirat će kosu. Zdrava kosa sadrži keratin koji se raspada zagrijavanjem iznad 200 stupnjeva.

Izbjegavanje čupanja ispucalih vrhova: Čupanje ispucalih vrhova samo pogoršava situaciju.

Korištenje ručnika od mikrofibre: ovo je sjajan način da izbjegnete agresivno trljanje kose i zaštitite kutikule od oštećenja.

Tretmani keratinom: Ovi tretmani zamjenjuju molekule keratina i pomažu zagladiti kosu.

Crvena kosa za jesen i zimu 2023.
Akris via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Spavanje na svilenoj jastučnici: Svilena jastučnica neće biti tako oštra za vašu kosu kao pamučna jastučnica, što sprječava pucanje vrhova.

Dodaci kolagenu: Kolagen pomaže ojačati i hidratizirati kosu, čineći je otpornijom na lomljenje.

Polutrajna boju za kosu: Ovi proizvodi pomažu kosi da postigne optimalni pH i čine ispucale vrhove manje vidljivima.

 Izvor: Elle.rs