Prorijeđenost i ispadanje kose nisu samo estetski, već i zdravstveni problem, čiji se uzroci često povezuju s genetikom, hormonalnim promjenama, stresom i nedostatkom esencijalnih nutrijenata. I dok je za ozbiljnije promjene potrebno konzultirati se sa stručnjacima, za manje je dobro znati da postoje dodaci prehrani koji mogu pomoći u poticanju zdravog rasta kose. Dermatolozi i triholozi također ističu važnost pravilne prehrane i spomenutih dodataka prehrani za održavanje i poboljšanje cjelokupnog zdravlja kose. Donosimo pet ključnih dodataka (za koje možda niste znali) koji mogu pomoći u rastu kose.

Vitamin D

Iako se vitamin D, koji prirodnim putem dobivamo iz dovoljnih količina sunčeve svjetlosti, prvenstveno povezuje sa zdravljem koštanog sustava, ovaj nutrijent igra važnu ulogu i kada je u pitanju zdravlje vaše kose i vlasišta. Određene studije pokazuju da se gubitak kose kod žena može poboljšati nadopunjavanjem prehrane vitaminom D. Prehrana bogata vitaminom D može pomoći u poticanju rasta kose, osobito ako imate gubitak kose zbog loše uravnotežene prehrane.

Kosa žena njega
Unsplash / Jacob Mejicanos 

Biotin

Ovaj vitamin B topiv u vodi često se nalazi u našoj omiljenoj hrani i kemijskim proizvodima za kosu, a (kada je potrebno) može se uzimati kao dodatak. Biotin, ili vitamin B7, potiče cirkulaciju u vlasištu kako bi pomogao rastu kose i zaustavio stanjivanje. Nasuprot tome, nedostatak biotina u prehrani može usporiti rast kose ili čak uzrokovati gubitak kose. Ovaj dio vitamina B kompleksa gradivni je element keratina, neophodnog za zdrav izgled kose, kože i noktiju.

Bučino ulje

Bučino ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (uključujući vitamin E) i mineralima (kao što su cink i magnezij). Ove hranjive tvari neophodne su za zdravlje vlasišta i folikula kose. Vitamin E, primjerice, pomaže u zaštiti folikula dlake od oksidativnog stresa, dok cink igra vitalnu ulogu u zdravlju folikula dlake i imunološkom sustavu.

Vitamin E

Spomenuti vitamin E pomaže u održavanju prirodne vlažnosti vlasišta i uravnotežuje proizvodnju sebuma (prirodnog ulja kože). Hidrirano vlasište je zdravo vlasište koje je ključno za zdrav rast kose. Vitamin E može spriječiti suhoću i iritaciju vlasišta, što može dovesti do lomljenja i gubitka kose.

Kosa žena njega
Unsplash / Alimarel 

Saw palmetto

Saw palmetto je prirodni ekstrakt bobica biljke Serenoa repens. Djeluje tako da blokira proizvodnju DHT-a, što pomaže u regulaciji gubitka kose.

Međutim, ako je vaš gubitak kose značajan, najbolje je posjetiti dermatologa i/ili drugog stručnjaka za kosu kako bi procijenili stanje vašeg vlasišta i odabrali dodatak prema uputama zdravstvenog radnika.

S druge strane, uravnotežena prehrana s pravim hranjivim tvarima može pomoći u poticanju rasta kose, osobito ako imate gubitak kose zbog loše prehrane. 

 Izvor: Elle.rs