Sredinom lipnja, kada se već krećemo pripremati za godišnji odmor, u glavi nam je klasična ljetna dilema. Naime, svjesni smo svih štetnosti UV zraka, ne želimo postići nezdrav, taman ten, ali ipak želimo blago preplanulu kožu. Dodavanjem određenog voća i povrća u prehranu možete dobiti prirodan sjaj kože, sličan onom koji dobivate sunčanjem na plaži.

Što se krije iza ovog učinka? Prema nedavnoj studiji Sveučilišta u Leedsu, postoje dvije vrste preplanule kože: 'karotenoidna' i 'melaninska'. Melaninski ten je onaj koji dobijete sunčanjem, dok je karotenoidni ten rezultat konzumiranja voća i povrća bogatog karotenoidima. Stoga ne zaboravite svoj SPF 50 - i dodajte ove namirnice pune karotenoida i drugih fantastičnih nutrijenata u svoju prehranu za zdrav, dugotrajan ljetni sjaj.

Namirnice za brzo tamnjenje kože
Shutterstock 

U nastavku smo odabrali 10 namirnica koje su bogate karotenoidima i mogu vam pomoći na putu do zdravijeg tena.

Batat: Ovo povrće je izuzetno svestrano i ima najveću razinu karotenoida u usporedbi s drugima. Karotenoidi u slatkom krumpiru mogu koži dati zdravu preplanulost.

Mrkva: Poznata po svom visokom sadržaju karotenoida, mrkva može vašoj koži dati sjaj, a da pritom ne postane narančasta, kako se često vjeruje.

Breskve: Kombinacija karotenoida i visoke razine kalija u breskvama ih čini odličnim izborom za zdravu i preplanulu kožu.

Namirnice za brzo tamnjenje kože
Shutterstock 

Kelj: osim visoke razine karotenoida, kelj je bogat i drugim nutrijentima koji poboljšavaju tonus kože.

Dinja: ovo voće je odlično za hidrataciju tijekom ljeta, a njegova narančasta boja dolazi od karotenoida koji mogu pridonijeti preplanulom izgledu.

Špinat: bogat karotenoidima i vitaminom K, špinat ne samo da poboljšava tonus kože, već također doprinosi zdravlju kostiju i pravilnom protoku krvi.

Brokula: kombinacija karotenoida i vitamina C u brokuli može poboljšati boju i funkciju kože.

Bundeva: Kad vaša preplanulost počne blijediti u jesen, bundeva vam može pomoći da zadržite onaj ljetni sjaj.

Namirnice za brzo tamnjenje kože
Shutterstock 

Crvena paprika: Sadrži karotenoide koji koži daju brončani sjaj, uz visoku razinu vitamina C i A koji su izvrsni za kožu.

Rajčice: Bogate likopenom, jednim od najvažnijih karotenoida, rajčice mogu pomoći u postizanju zdrave preplanulosti.

 Izvor: Elle.rs