Promjenom godišnjih doba, gubitak kose vrlo često postaje medicinski i kozmetički problem čak i za one koji mu nisu skloni. Najbolje što možete učiniti za sebe, svoje zdravlje i zdravlje svoje kose je uravnotežena prehrana bogata vitaminima.

Želite li posebno njegovati i podržati rast kose, istražili smo koje su namirnice za to neophodne. Već znamo da su proteini esencijalni za zdravu dlaku, a neophodne su i aminokiseline poput L-cisteina i L-lizina jer su građevni blokovi proteina.

Hranjive tvari za rast kose

Dobro uravnotežena prehrana za zdravlje kose trebala bi uključivati ​​vitamin D, vitamin C, folat (vitamin B12), riboflavin (vitamin B2), biotin, željezo, cink, selen, antioksidanse i omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Želite li uključiti ove vitamine u svoju prehranu? Provjerite najbolje namirnice koje možete konzumirati za brži rast kose.

Njega kose
Unsplash / Aiony Haust 

Piletina i nemasno meso

Kosa se prvenstveno sastoji od proteina, stoga je ključno unijeti dovoljno proteina u svoju prehranu, ukazujući na nemasno meso i bijelo meso kao neke od najpopularnijih izvora hranjivih tvari pogotovo jer su, također, bogati željezom. Nedostatak željeza povezan je s gubitkom kose.

Mahunarke

Ako ne jedete meso, biljne opcije kao što su grah, leća i tofu mogu biti ključni izvori proteina i cinka za vas.

Zeleno povrće

Svoju dnevnu porciju željeza možete unijeti i kroz špinat, blitvu i prokulicu koji su izvrsni za zdravlje žene u cjelini.

Njega kose
Shutterstock 

Avokado

Avokado je voće koje sadrži vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, željezo, cink i biotin. Biotin se često preporučuje za zdravlje kose, a može se naći i u jajima, orasima i cjelovitim žitaricama.

Orašasti plovodi

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže cink i niz drugih bitnih hranjivih tvari za njegu kose. Također su bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu hraniti kosu, podupiru njezin rast i daju joj sjaj.

Losos

Masne ribe poput lososa izvrstan su izvor proteina i omega masnih kiselina.

Jaja

Jaja nisu samo izvrstan izvor proteina, već sadrže i mnogo biotina i L-cisteina koji pridonosi stvaranju disulfidnih veza unutar proteinske strukture kose.

Njega kose
Shutterstock 

Agrumi

Citrusno voće, poput naranči, grejpa i limuna, bogato je vitaminom C koji podržava proizvodnju kolagena. Kolagen je važna komponenta proteina koji čine zdravu kosu.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi također sadrže vitamin D i L-lizin koji je neophodan za proizvodnju kolagena. Za dodatne proteine ​​probajte grčki jogurt koji sadrži sve gore navedeno, kao i B5.

Voda

Hidratacija je ključna za cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje kose. Dehidracija može učiniti kosu krhkom i sklonijom lomljenju.

 Izvor:e