Svatko tko je ikada napravio tetovažu, sigurno je dobio upute od svog tattoo majstora da je neko vrijeme ne smije previše izlagati suncu. Čak i kasnije, sunce uzrokuje promjenu izgleda tetovaže tijekom vremena.

Naravno, svježe tetovaže izgledaju oštro, naglašeno i jarko, upravo onako kako i želimo da ostanu i kada ne budu više toliko nove. Ipak, u prvih nekoliko mjeseca potrebna je veća i jača zaštita tetovaža od sunca kako bi što dulje zadržale svoju originalnu formu.

Dakle, na koji način sunce uopće oštećuje tetovaže?

UV zrake sunca izblijedit će tetovaže ako su mnogo izložene izravnom sunčevom svjetlu. Kada tetovirani dio kože previše ostavite na suncu, UV zrake se apsorbiraju i razbijaju pigment u tetovaži. Same tetovaže su zapravo 'smještene' ispod dva sloja kože, s gornjim slojem koji djeluje kao filter između pigmenta i sunca. Međutim, što su više izložene suncu, više će boja izblijediti - bez obzira na to koliko su tamne nijanse imale na sebi u početku. 

Zaštita tetovaže od sunca
Unsplash/elizabethtsung 

Jesu li nove tetovaže osjetljivije na oštećenja od sunca?

Nove tetovaže su osjetljivije na oštećenja. Svježa tetovaža je otvorena rana bez zaštite te ako je takva bila izložena suncu, mogla bi izgorjeti puno brže od zacijeljene kože, što znači da bi tetovaža mogla izblijedjeti, popucati ili se oljuštiti. Tetovirana koža klasificirana je kao otvorena rana dok se ne završi proces stvaranja kraste. To može potrajati od dva do tri tjedna, a ponekad i dulje, ovisno o veličini i položaju tetovaže.

Koje su vrste tetovaža najugroženije?

Iako sve svježe tetovaže treba držati podalje od sunca, to je posebno važno za one s dizajnom u boji sa svijetlim nijansama. Svjetlije boje blijede brže od crne, tamnozelene, tamnoplave, tamnoljubičaste... Tamnije boje su dokazale svoju veću postojanost tijekom vremena. 

Zaštita tetovaže od sunca
Unsplash/anniespratt 

Kako ih onda najbolje zaštititi?

Obavezna je krema sa zaštitnim faktorom, a iako je bilo koja bolja od toga da je uopće ne koristite, preporučuje se korištenje one bez mirisa s faktorom od 30 do 50. Najvažnija stvar pri odabiru kreme je odabir one koja je širokog spektra, što znači da štiti od UVB zraka koje oštećuju staničnu DNK i spaljuju kožu, ali i UVA zraka koje prodiru dublje od onih UVB, uzrokujući oštećenje slobodnih radikala. Obavezno ponovno nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata kako biste osigurali kontinuirani i čvrsti sloj zaštite.

Ako se ne želite baviti stalnim nanošenjem kreme za sunčanje, druga najbolja opcija zaštite od sunca je, logično, da vašu novu tetovažu uopće ne sunčate. U najmanju ruku, pripazite da novu tetovažu ne izlažete izravnoj sunčevoj svjetlosti prvih mjesec dana kada je imate, posebno prva dva tjedna. U ovom slučaju, najbolje bi bilo da tetovažu napravite tijekom zime. Tetoviranjem zimi smanjit ćete svoju golu izloženost suncu jer hladno vrijeme znači više odjeće kojom se možete pokriti. No, zimska sezona znači i suhu kožu. Ako je vaša koža sklona osjećati suhoću, perutanje i svrbež tijekom hladnijih mjeseci, pripremite mnogo hidratantnih losiona.

Zaštita tetovaža od sunca
Shutterstock 

I naravno, često se hidratizirajte. Održavajte svoju kožu dobro hidratiziranom kako bi se mogla zaštititi od vanjskih oštećenja i održavati prirodnu barijeru. Također, preskočite duga, vruća tuširanja koja mogu skinuti prirodna ulja s kože i dovesti do suhe kože, i umjesto toga odlučite se za kraće tuširanje (najviše pet minuta) mlakom vodom.